Deel dit artikel
-

Cryptomunten mijnen naar zeven gigawatt

Hoewel de interesse voor bitcoin niet meer zo groot is als enkele jaren geleden, heeft het ‘mijnen’ van cryptomunten een record bereikt. Volgens Cambridge Centre for Alternative Finance heeft dat directe gevolgen voor het energieverbruik. Het jaarlijkse verbruik is vergelijkbaar met de productie van zeven kerncentrales of 21,8 miljoen zonnepanelen (zeven gigawatt, 63.32 terawatt-uur).

Voor het mijnen (aanmaken) van cryptomunten is enorm veel rekenkracht vereist. Computers moeten daartoe ingewikkelde wiskundige formules oplossen. Dat komt omdat het aantal cryptomunten beperkt is en het steeds moeilijker wordt om nieuwe munten te genereren. De kosten zijn dan ook hoog: momenteel zo’n 7500 dollar per bitcoin. Toch kunnen miners daar nog 4000 dollar winst op maken.

China loopt voorop met het mijnen van cryptomunten, daarna volgen de VS en Rusland.

Cambridge Centre for Alternative Finance waagt zich niet aan uitspraken over de impact op het milieu. Dat hangt af van de energiebron die miners gebruiken.

Deel dit bericht

1 Reactie

W3

Fout in het bericht.
“Voor het mijnen (aanmaken) van cryptomunten is enorm veel rekenkracht vereist. Computers moeten daartoe ingewikkelde wiskundige formules oplossen. ”

Correctie
Bij het mijnen (aanmaken) van cryptomunten is er een simpele computerproces vereist. Meer rekenkracht levert competitie voordeel op.

Aanvulling
Hiermee is het systeem zelfregulerend. Kosten van rekenkracht, met name stroomkosten, boven de actuele prijs is verliesgevend. In tijden van lage prijzen sluiten daarom miners hun apparaten af.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond