-

DeFi, de nieuwe cryptocurrency hype?

Eind 2017 hebben we de Initial Coin Offering (ICO) hype gehad. Een periode waarin een innovatief idee, een whitepaper en een leuk uitziende website je miljoenen in cryptocurrency financiering opleverde. Tegelijkertijd ook een periode waarin talloze investeerders hun geld hebben zien verdampen. Hoewel de aandacht destijds positief was voor de cryptocurrency industrie heeft het bij veel mensen een nare nasmaak achtergelaten. 

Nu in 2020, bijna drie jaar later is er een nieuwe ontwikkeling gaande die zomaar aan de basis zou kunnen staan van een nieuwe hype. Decentralized Finance, beter bekend als DeFi. Het aantal DeFi dienstverleningen en de populariteit ervan hebben in het eerste half jaar van 2020 een enorme groei doorgemaakt, waardoor het hoogtijd is om deze innovatieve financiële dienstverleningen onder de loep te nemen.

Wat is DeFi?

DeFi kan worden omschreven als de beweging die gebruik maakt van decentrale netwerken zoals blockchains om traditionele financiële diensten te transformeren naar wereldwijde, transparante en daardoor 100% controleerbare protocollen die opereren zonder de tussenkomst van derden. 

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een protocol dat kredietverschaffers en leningnemers met elkaar verbindt. Het protocol definieert de voorwaarden van de lening zodat deze voor iedereen inzichtelijk zijn. De lener stort als onderpand een bedrag aan cryptocurrency en ontvangt vervolgens zijn lening, wanneer de waarde van het onderpand onder een bepaalde grens komt wordt het geliquideerd en uitbetaald aan de kredietverschaffer, dit staat ook wel bekend als een margin call. De kredietverschaffer ontvangt tevens een x percentage aan rente, ook dit wordt berekend door het protocol en wordt bepaald op basis van vraag en aanbod. Als er bijvoorbeeld veel vraag is naar Bitcoin leningen maar er weinig kredietverschaffers zijn die dit aanbieden, zul je een relatief hoog percentage rente ontvangen als je je Bitcoin als krediet aanbiedt.

Dit soort leningen zijn maar een van de vele toepassingen van gedecentraliseerde finance. Zo zijn er gedecentraliseerde exchanges, vermogensbeheerders, voorspellingsmarkten en betaaloplossingen. Al deze oplossingen zijn transparant en te gebruiken zonder tussenkomst van een derde partij. Het protocol creëert een betrouwbare omgeving waarbinnen je peer-to-peer zaken kan doen. 

Voordelen DeFi in vergelijking met traditionele financiële dienstverleningen

Allemaal leuk en aardig, maar wat zijn nou concreet de voordelen ten opzichte van de huidige traditionele aanbieders:

  • Efficiënter en goedkoper door decentralisatie van de diensten
  • Volledig digitaal, altijd controle over je bezittingen
  • Wereldwijd
  • Inclusief, iedereen kan participeren
  • Open-source, de code is publiekelijk inzichtelijk
Groei en toekomstperspectief 

Zo’n drie maanden geleden was er ongeveer $1 miljard aan cryptocurrency gestort in DeFi diensten. Dat bedrag is op moment van schrijven gegroeid naar $4,2 miljard en is goed op weg de $5 miljard te doorbreken. Naar verwachting zal het daar niet stoppen, de voordelen van DeFi zijn simpelweg te groot. In tijden waarin de rente op spaarrekeningen negatief zijn, zijn DeFi oplossingen waarbij de rente kan oplopen tot 5% zeer aantrekkelijk. Experts verwachten dan ook dat er wel eens een soortgelijke hype als eind 2017 met ICO’s kan ontstaan. Of dit het geval is betwijfel ik, hoewel de aantrekkelijke rentes veel cryptocurrency bezitters zullen aantrekken acht ik de kans klein dat we een soortgelijke aandacht zullen zien. Aan de andere kant is het een zeer jonge, maar snelgroeiende ontwikkeling, waar ik de potentie zeker van inzie. 

Vergrendelde waarde in DeFi oplossingen afgelopen drie maanden.

Vanzelfsprekend zijn er ook risico’s aan DeFi verbonden, gratis geld bestaat immers niet. Het is belangrijk dat de code waarop het DeFi protocol werkt solide is en intensieve audits heeft doorstaan. Daarnaast houd je altijd het risico op een zogeheten bankrun. Dit risico heb je echter zoals de naam al doet vermoeden ook bij een traditionele bank.

Over de auteur: Luc Smits van Oyen is medeoprichter & compliance officer bij Coinmerce.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond