Deel dit artikel
-

‘Cyberaanval vanuit Iran zeer waarschijnlijk’

Online beveiliger Check Point houdt rekening met een mogelijke cyberaanval vanuit Iran. Ruim anderhalve week na de Amerikaanse raketaanval is er volgens de meest recente cijfers nog geen Iraanse reactie in de cyberwereld vastgesteld.

Sinds de Amerikaanse raketaanval in Irak op 3 januari hebben de Intelligence and Incident Response-teams van Check Point de wereldwijde cyberaanvallen op de voet gevolgd. Ze zochten daarbij vooral naar aan Iran gelinkte APT-cyberaanvallen (advanced persistent targeted), een aanval waarbij een onbevoegd persoon langdurig toegang tot een netwerk krijgt.

Uit de meest recente cijfers van Check Point blijkt dat ongeveer 35 organisaties per week het slachtoffer zijn van een cyberaanval die rechtstreeks naar Iraanse APT-groeperingen leidt. Zo’n 17 procent van die aanvallen zijn gericht op Amerikaanse doelwitten. Dat is net iets minder dan het aantal Turkse doelwitten (19 procent). Ongeveer 7 procent heeft een doelwit in Israël.

Ongeveer een kwart van de doelwitten zijn overheden en nog eens kwart komt uit de financiële sector. Een tiende van de aanvallen is op productiedoelwitten gericht.

Een aanval van betekenis uitvoeren, vergt veel tijd en energie. Iran zal naar verwachting alleen een cyberaanval lanceren wanneer ze er klaar voor zijn.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond