Deel dit artikel
-

‘Cybercrime kost wereldeconomie bijna 500 miljard euro’

Cybercriminaliteit leidt volgens een nieuw onderzoek tot 600 miljard dollar schade, oftewel 0,8 procent van wereldwijde BNP. Dit is aanzienlijk meer dan de 445 miljard dollar die naar voren kwam uit een vergelijkbaar onderzoek uit 2014 van McAfee en het Center for Strategic and International Studies (CSIS).

Volgens de auteurs van het rapport is de stijging het gevolg van de snelle adoptie van nieuwe technologie door cybercriminelen, maar ook het toenemend aantal cybercrimecentra – en de financiële kennis van de topcybercriminelen.

De digitale wereld heeft de misdaad efficiënter, minder riskant, winstgevender en nooit eerder zo gemakkelijk gemaakt, zegt Christiaan Beek, hoofdonderzoeker bij McAfee. Hij noemt als voorbeeld ransomware, waarbij cybercriminelen veel van hun werk kunnen uitbesteden aan gespecialiseerde ‘onderaannemers’. Via ransomware-as-a-service aanbieden kan heel efficiënt en geautomatiseerd miljoenen systemen worden aangevallen. Met de inzet van cryptomunten is de kans op ontdekking minimaal.

De samenstellers pleiten voor een uniforme implementatie van standaard beveiligingsmaatregelen, samenwerking van internationale autoriteiten, voortgang van de Boedapest Conventie en meer internationale druk op landen die nu veilige toevluchtsoorden vormen voor cybercriminelen, zoals Rusland, China, Noord-Korea en Iran.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond