Deel dit artikel
-

‘Cyberdreigingen toenemend risico voor de financiële stabiliteit, crypto’s niet’

De cyberdreiging voor de Nederlandse financiële sector is structureel toegenomen. Financiële instellingen, hun dienstverleners en andere vitale sectoren zijn steeds vaker het doelwit van cyberaanvallen. Aanvalstechnieken worden geavanceerder en meerdere instellingen kunnen gelijktijdig geraakt worden. Daarvoor waarschuwt het Financieel Stabiliteitscomité, dat eerder deze maand bij elkaar is gekomen.

In het Financieel Stabiliteitscomité praten vertegenwoordigers van de Autoriteit Financiële Markten, De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën over ontwikkelingen op het gebied van de stabiliteit van het Nederlandse financiële stelsel. Het Centraal Planbureau neemt als externe deskundige deel aan de vergaderingen.

De variëteit en intensiteit van cyberdreigingen vraagt volgens de deelnemende partijen om een intensivering van de samenwerking tussen de financiële sector, andere vitale sectoren en publieke diensten. Belangrijke stappen zijn het testen van clusters van wederzijds afhankelijke instellingen en vitale sectoren, zoals de telecomsector.

Het comité stelt vast dat de markt voor crypto’s op dit moment geen risico vormt voor de financiële stabiliteit. Tegelijkertijd waarschuwt het comité consumenten en financiële ondernemingen wel nadrukkelijk voor de risico’s van crypto’s en van zogenoemde Initial Coin Offerings (ICOs).

Consumenten zijn niet beschermd door regelgeving en toezicht wanneer zij crypto’s aanhouden of verhandelen. Financiële instellingen lopen integriteitsrisico’s doordat de identiteit van kopers en verkopers niet of onvoldoende kan worden gekend.

Restrictieve maatregelen moeten bij voorkeur in internationaal verband onderzocht worden.

Deel dit bericht

1 Reactie

Ruud Arends

De mensen zijn veel te hebzuchtig, ik denk dat degene die hierdoor geld verliest , het ook zijn/haar Eigen schuld is. Ik heb er in ieder geval geen medelijden mee.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond