Deel dit artikel
-

De 2015 GEAR Top 10

Terwijl de meeste 2015-lijstjes al eind november langsvlogen, hebben we tot de laatste minuut van het jaar gewacht om zelfs de Google Nexus 6P nog een kansje te geven in de top 10 terecht te komen. Slechts één merk heeft zelfs drie plaatsen weten te bemachtigen.

De basis van de Gear Top 10 is, net als vorig jaar, gelegd door de Beste Product Awards. Als één van de geselecteerde techjournalisten moet ik daarvoor een selectie maken van de beste elektronicaproducten, die onderdeel worden van een gezamenlijke top 10.

De Gear Top 10 van Emerce is echter een volledig subjectieve lijst die ondemocratisch door mezelf wordt samengesteld. En bestaat enkel en alleen uit producten die ik heb getest. Producten die ik met pijn in mijn hart weer bij de PR-afdeling heb ingeleverd (Tesla Model S, Surface Pro 4). Of die ik na de testperiode zelf in gebruik heb genomen (Apple TV 4, Oxboard). Dit zijn mijn 10 favorieten van vorig jaar met een korte verklaring waarom.

10. TomTom Bandit

TomTom Bandit1024En daar was TomTom uit het niets met een actiecamera en nog een goeie ook. Beeldkwaliteit is prima (voor een actiecamera), maar de constructie is robuust en doordacht. Briljant om de batterij, USB-aansluiting, processor en opslag los te koppelen van de lens en body, om hem snel op te laden of filmpjes over te zetten. Het koppelstuk – wat om de body heen draait, waardoor je de camera makkelijk in een andere hoek plaatst – past met een verloop op alle GoPro-statieven. Nu nog 4K-video met een bruikbare framerate en een gps-unit die niet alleen maar de locatie in het filmpje plaatst, maar ook de route achteraf in beeld kan weergeven. Iets voor versie twee.

9. Samsung SSD T1
samsung ssd1 1024
Dit kleine SSD-schijfje van Samsung is zo licht, slechts 24 gram, dat je je afvraagt of er niet gewoon een micro SD-kaartje in zit. Niet groter dan een creditcard (71 x 53,2 x 9,2 mm) en een absurd hoge snelheid die ik alleen bij de duurdere RAID-schijven via Thunderbolt gewend was, 267 MB/s schrijfsnelheid en 430 MB/s leessnelheid. De enige kik die het kastje geeft, is dat ie tamelijk warm wordt.

8. Lenovo Ideacentre Stick 300
Lenovo
Komend jaar gaan we zeker nog meerdere PC-sticks zien, maar het handjevol sticks van dit jaar gaf al een aardig beeld wat we kunnen verwachten: een goedkoop alternatief voor een laptop als je op een locatie komt waar al een scherm klaarstaat en te gebruiken als mediaspeler met Windows 10 en wat simpele games. Een Apple TV-concurrent. De Lenovo Ideacentre Stick 300 is iets goedkoper dan de Intel Compute Stick, maar de specificaties zijn nagenoeg gelijk. Prima als simpele PC te gebruiken, voor het zwaardere werk anders nog even wachten op de Vivostick van Asus.

7. Samsung Galaxy S6 (Edge)
nl_SM-G925FZGAPHN_000000019_Dynamic-bottom_green

Voor het eerst in jaren voor mij geen iPhone als favoriete telefoon dit keer. De Galaxy S6 en S6 Edge zien er goed uit, liggen lekker in de hand, zijn superlicht, maken prachtige foto’s, hebben een superhelder en scherp scherm en zijn vliegensvlug. In combi met de Gear VR is het ook nog eens een privé-bioscoop op je hoofd.

6. Oxboard
oxboard crop
Ondanks alle ophef over ontploffende ‘Oxboards’ – het begint al meer dan een merknaam te worden, maar dit waren geen van allen Oxboards, maar inferieure producten uit het buitenland – en afkeuring van gebruik op openbare weg (Hoezo een Oxboard heeft geen stuur? Je lichaam is het stuur!), ben ik nog steeds erg enthousiast over deze kleine tweewieler die je in 2,5 uur hebt opgeladen, max 15 km/u geeft en een reikwijdte van 20km heeft. Als je daar voor het laatste stukje woon-werkverkeer geen voordelen in ziet, dan hopelijk toch wel in het bedrijfsleven.

5. Tesla Model S P90D
tesla-models
Natuurlijk heb ik als eerste die Ludicrous mode uitgeprobeerd, waarmee je in drie seconden van 0 naar 100 km/u gaat. Met kracht van 1.1G word je in je stoel geperst, wat zelfs nog iets hoger is dan de kracht die ervaart als je een vrije val maakt. Het meeste onder de indruk was ik van de Autopilot. Ook al had ik dit jaren eerder bij Volvo al mogen ervaren, Tesla heeft dit gewoon toegepast in een commercieel voertuig. Een omslag die zijn weerga niet kent. Ik voorspel over 10 tot 15 jaar alleen nog maar zelfrijdende auto’s, waarbij je zelfs een bekeuring krijgt als je zelf gaat rijden.

4. Microsoft Surface Pro 4
surfacepro4

De tabletmarkt leek even stil te staan, maar de pro-versies met zware computerkracht zijn ten tonele verschenen. Ook al was ik zwaar onder de indruk van de Apple iPad Pro, ik zie meer mogelijkheden voor de Surface Pro 4. Dit is geen tablet meer, maar een enorm platte computer die je als tablet en tekentableau kan gebruiken. Windows 10 voorgeïnstalleerd en zeer uiteenlopende configuraties verkrijgbaar.

3. Ricoh Theta S
THETA_S_02_LED_1500

De eerste 360-camera die niet alleen een redelijke opname maakt in 360 graden, maar ook nog eens supersimpel is te bedienen. Net zoals de Flipcamera. Eén knop voor opnemen en foto’s maken. In YouTube kun je de 360 graden filmpjes plaatsen en in Streetview de 360-graden foto’s.

2. Apple TV 4
TV_AppleTV

Waar Android TV keer op keer faalt, zet Apple nu eindelijk de standaard voor een open TV-platform (nou ja, ‘open’, het blijft natuurlijk Apple). Het valt misschien nu nog even tegen qua hoeveelheid beschikbare apps, maar aangezien tvOS bijna hetzelfde is als iOS, kunnen er heel veel apps makkelijk worden overgezet. NPO gemist, Spotify, HBO…ik kan niet wachten totdat ze beschikbaar zijn.

1. Samsung Gear VR
nl_SM-R322NZWAPHN_000000008_Detail2_white

Samsung maakt het de consument wel heel makkelijk om in de wereld van VR te stappen en met de nieuwste versie heb je voor slechts 100 euro een hele goeie VR-bril. Natuurlijk moet je wel in het bezit zijn van een Galaxy S6. Mocht je die niet hebben, dan zou je die voor deze ervaring bijna ervoor aanschaffen. Kwaliteit is te vergelijken met een Oculus Rift, deze gebruikt namelijk ook de OLED-schermen van Samsung. Niet te vergelijken met Google Cardboard, hier ben je echt helemaal afgesloten van de buitenwereld.

Verder nog
De twee grote afwezigen zijn in deze lijst de Apple Watch en Googles New Chromecast. In de gehele lijst sowieso geen smartwatches, hoewel ik er dit jaar zeker toch wel 8 verschillende heb gehad. Ik was van geen één helemaal overtuigd, elke keer deugde er wel iets niet. Was het niet het design, dan wel de mogelijkheden. De Apple Watch is ook de enige die ik niet op test heb gehad (we kunnen namelijk niet alles krijgen dan wel aanschaffen wat we willen testen), maar dan nog, het is een prachtige gadget, maar geen ultieme ik-kan-niet-meer-zonder-gadget.

Googles New Chromecast was op de vormfactor na, niet meer dan een upgrade van de eerste Chromecast, de nummer 1 van vorig jaar. Niet zo opzienbarend in ieder geval om hem in de top 10 te plaatsen, dan zou dat eerste de Chromecast Audio zijn, die je voor 40 euro je eigen stereoset laat ombouwen tot een soort Sonossysteem.

Kijkend naar komend jaar, heb ik wel het idee dat we in de lijst van 2016 zeker één of twee smartwatches hebben staan. Apple Watch 2, Samsung Gear S3 of misschien wel de Pebble Time Round.

Oh ja, de Nexus 6P, die heeft het dus niet gered, volgende week lees je waarom…

Deel dit bericht

2 Reacties

bert

Sander, je mag even terug de natuurkundeles in. Bij de Tesla: “Met kracht van 1.1G word je in je stoel geperst, wat zelfs nog iets hoger is dan de kracht die ervaart als je een vrije val maakt.”
Beste Sander: in een vrije val ben je gewichteloos. Je ervaart dat er geen kracht op je werkt, je “zweeft”. Een kracht van 1.1g ervaar je als EXTRA kracht, bovenop de normale zwaartekrcaht van 1g. Dit kom je bijvoorbeeld tegen in de Python op het moment dat je onderin de looping van vertikale snelheid verandert.

bert

Ik mis overigens de andere 3 uit de Microsoft show. Samsung VR is grappig, maar ik heb nooit eerder ervaren dat een OLED scherm ook heel slecht kan zijn: de Sansung gear geeft je die ervaring. Nee echt vet in 2015 was de Hololens preview, de Lumia 950 met Continuum en de “keihardeschopindeballenvanjohnathanive” de Surface Book.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond