Deel dit artikel
-

De Kwestie: is meer minder?

Boxman ging ten onder aan gebrek aan consensus tussen de zeshonderd (!) investeerders. NeSBIC wil wel investeren in Letsbuyit, mits anderen dat ook doen. Kan er nog snel een beslissing worden genomen binnen de 'flitsende' dotcom-industrie? De stelling: Een grote groep investeerders in één bedrijf is nadelig voor de snelheid van beslissen.

Letsbuyit

Ernst Bökenkamp, managing director Letsbuyit, een bedrijf met tenminste zes investeerders: "We hebben nu aan de ene kant de klok die tikt, aan de andere kant een negatieve financiële markt. En hoe meer partijen, hoe moeilijker de beslissingen worden. Maar ik zit niet altijd bij de besprekingen, wellicht weet Frank Verschoor meer."

NesBIC

Frank Verschoor, NeSBIC, zit met meerdere investeerders in ondermeer Hot Orange, Letsbuyit en Altitude software: "We streven er wel naar om lead-investor te worden in een project. We willen een duidelijke stem hebben in de benoeming van het management. Sommige investeringen zijn zo groot, dat je dat wel samen met andere investeerders moet doen. In projecten met complexe besluitvorming wil ik vooral voorspelbare partners."

ChemUnity

Herman Rijks, ceo van marktplaats ChemUnity, heeft met 3i een derde investeerder binnengehaald, en is daarmee zijn meerderheidsaandeel kwijt: "Tot nu toe hebben we vooral te maken met Gilde; Optimix bemoeit zich eigenlijk niet met het dagelijkse management. De relatie met 3i is nieuw, dat is nog even afwachten. Maar over de relatie ben ik tot nu toe wel tevreden; we hebben een goede drie-eenheid van directie, Raad van bestuur en aandeelhouders. Nu moet ik zeggen dat er nog geen echt lastige zaken gepasseerd zijn. De investeerders hebben vetorecht, maar consensus is tot nu toe altijd bereikt."

Consumerdesk

René Jepma, ceo Consumerdesk, ontving investeringen van meerdere partijen, waaronder NeSBIC en Versatel: "Yvo Boom, de mede-oprichter, komt uit investeringsland dus we wisten hoe die markt werkt. We hebben een bestuur gevormd waarmee we snel kunnen schakelen, tot nu hebben we er alleen gemak van gehad. Op sommige gebieden hebben aandeelhouders vetorecht, maar dan gaat het om bescherming van die aandelen. Mochten we veranderingen willen doorvoeren, dan gaan we in conclaaf met de board. Maar voordat we begonnen, wisten we wat we wilden; we hebben niets hoeven veranderen."

Yournews

Stans Schumacher, cfo van Yournews. Dit bedrijf heeft net een tweede ronde-investering, en heeft al aandeelhouders in Insight, ABN Amro en de NeedToKnow-groep: "Die stelling wil ik wel bevestigend antwoorden, hoewel we er bij Yournews niet echt last van hebben. Maar op zich is het simpel: Met één partij praten is makkelijker dan met meerdere."

"De meeste problemen doen zich voor als partijen in verschillende stadia instappen, dan kunnen de verhoudingen zoekraken." Dat kan bij Yournews dus gebeuren? "Eh, er kunnen nieuwe investeerders bijkomen, ja." (Sinds 12 januari is ook het Belgische GIMV investeerder) E

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond