Deel dit artikel
-

Deliveroo bezorgers organiseren protest op 27 september

Het aantal Deliveroo-bezorgers dat zich keert tegen stukloon, zou gegroeid zijn naar 170. Dat meldt de site Socialisme.nu. Op 27 september willen ze bij het hoofdkantoor van Deliveroo loondienst eisen.

Het initiatief begon met twintig mensen en groeide binnen een week uit naar een groep van honderd bezorgers. Ze organiseren zich grotendeels via Telegram. Donderdag kwamen er iets van dertig bezorgers samen in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

De nieuwe actiegroep Riders Union wil een ondernemingsraad voor de meer dan 1500 bezorgers die in Nederland werken voor het bedrijf. Dat is een wettelijke eis voor elk onderneming met meer dan 20 werknemers. Volgens Riders Union zou deze verplichting de reden zijn dat het bedrijf met zzp contracten wil werken. De Riders Union gaat samenwerken met de FNV en CNV om hun eisen binnen te halen.

‘De zzp-constructie van Deliveroo is een huichelachtige manier om af te komen van de werkgeverslasten,’ stelt het initiatief in klare taal. ‘Deze lasten komen dan voor de rekening van ons als riders (wanneer wij als zogenaamd zelfstandig ondernemer verder gaan). Er wordt van ons verwacht dat wij zelfverzekeringen afsluiten, sociale premies en loonbelasting afdragen, zorg dragen voor ons pensioen. En dat voor 5 euro per bezorging! Wachttijd wordt niet vergoed. En dan ook nog rekening houden met vakantiegeld, vakantiedagen en ziekte…’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond