Deel dit artikel
-

Digital Marketing Live! ‘Door AI gaan we anders werken’

Marketeers zijn best bereid om een groot deel van de regie over te dragen aan kunstmatige intelligentie. Dat bleek uit een vraag die Charida Dorder van AI for Marketing Academy stelde aan het aanwezige publiek van Emerce Digital Marketing gisteren in de Beurs van Berlage.

Dorder helpt marketingprofessionals bij het toepassen van kunstmatige intelligentie. Ze is onder meer lid van de Nederlandse AI Coalitie en partner van het Responsible Applied AI-programma aan de Hogeschool Rotterdam.

AI speelt volgens haar niet alleen een rol bij het creatieve proces, maar ook bij het optimaliseren van marketinginspanningen. “AI gaat marketing niet overnemen, maar we gaan wel anders werken,” verzekerde ze.

Ze gaf als voorbeeld de Nierstichting die haar achterban regelmatig benadert met fondsenwervende campagnes. Door telemarketingcampagnes in te richten met behulp van machine learning lukte het niet alleen om betere resultaten te behalen, er is ook een kostenbesparing. AI berekende met percentages wat de meest relevante personen zijn om te benaderen, maar ook wat het break even point van een campagne is.

Hunkemöller wilde meer de nadruk leggen op het personaliseren van de customer journey. Kantgegevens uit verschillende kanalen werden samengevoegd om gebruikers te segmenteren en te activeren via AI en machine-learning. De uitkomsten maakten het mogelijk om gepersonaliseerde toepassingen te verwezenlijken via app, e-mail, messaging en meer.

De mate waarin AI kan worden ingezet kan verschillen, maar de aanwezige marketeers voelen zich zelfs comfortabel als men het proces bij wijze van spreken alleen maar hoeft ter monitoren. Het is een stap verwijderd van full AI, waar je geen omkijken meer naar hebt.

Net als een dag eerder op E-Commerce Live! waren sessies waarin AI een rol speelde zeer in trek.

De inzet van NFT’s (Non-fungible tokens) lijkt nog een brug te ver voor marketeers. Onlangs lanceerde DJ Armin van Buuren zijn eigen Web3 gemeenschap genaamd Armin’s All-Access. Hiervoor werd een samenwerking opgezet met NFT-kunstenaar Rik Oostenbroek.

Eigenaren van zogenoemde AAA-tokens kregen onder andere toegang tot een intieme privéshow van Armin, maakten kans op een meet & greet en kregen toegang tot exclusieve content. Met NFT’s krijgen fans de kans om op nieuwe manieren de interactie aan te gaan met hun favoriete artiest.

Medebedenker van Armin’s All-Access Erik Hensel ging gisteren dieper in op dit project. ‘Het is belangrijk dat je een lange termijn planning hebt, zoals het Bored Ape Yacht Club heeft gedaan met zijn collectie tokens. Het is ook essentieel dat je als merk of artiest zelf aanwezig bent, dus niet een Discord server in de lucht houden waar je zelf geen deel aan neemt. Oriënteer je op coole projecten en kijk wat je daar zelf kunt toevoegen.”

Madelon Smittenaar heeft talloze brand partnerships gesloten voor de in-game advertising oplossingen van Azerion. Zij benadrukte dat gamers gemiddeld 80 minuten in games doorbrengen en dus ideaal voor interactie met merken.

Het Nederlandse bedrijf weet steeds meer advertentieruimte binnen zijn gratis spelletjes voor mobiele telefoons te verkopen. De spellen zijn bijna allemaal gratis te spelen; het bedrijf bereikt daar maandelijks wereldwijd tientallen miljoenen gebruikers mee. Bekende titels zijn Habbo Hotel en Governor of Poker. Gebruikers krijgen advertenties te zien van meer dan 300.000 adverteerders.

Het reclamemodel wordt ook steeds vaker gebruikt voor andere gratis apps zoals voor navigatie. TomTom verschuift steeds meer van navigatieapparatuur die op de voorruit van de auto is geplakt naar apps. Maar Bjarn Brunenberg zegt dat TomTom zich niet wil laten verleiden tot het reclamemodel. “Wij vragen 20 euro voor onze app, mensen storen zich aan advertenties zoals die in bijvoorbeeld Waze worden doorgegeven.”

De foto’s zijn van Peter Boer

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond