Deel dit artikel
-

‘Digitale autonomie Nederland staat onder druk’

Onze digitale autonomie staat onder druk en dat raakt het hart van de Nederlandse samenleving. Dat is de belangrijkste conclusie uit het CSR Advies Nederlandse Digitale Autonomie en Cybersecurity van de Cyber Security Raad dat vrijdag verscheen.

Het rapport verscheen toevallig in de week dat de Amerikaanse president Joe Biden de noodtoestand afkondigde vanwege een grote ransomware-aanval op de oliepijplijn van Colonial Pipeline. Deze verzorgt 45 procent van de diesel-, benzine- en vliegtuigbrandstofbevoorrading voor de oostkust van de Verenigde Staten. De oliepijpleiding is sinds donderdag weer in gebruik.

Dergelijke scenario’s zijn ook voor Nederland niet ondenkbaar. Er moet volgens de raad gericht geïnnoveerd worden en cyberweerbaarheid moet door de overheid en het bedrijfsleven gezamenlijk worden omarmd. Uitgangspunt daarbij dient te zijn: sterk in eigen huis, sterk in Europa, sterk in de rest van de wereld.

Nederland is een van de meest gedigitaliseerde landen. De coronacrisis heeft dit proces verder versneld. Maar daardoor ontstaan ook steeds meer nieuwe afhankelijkheden en kwetsbaarheden.

Onze digitale afhankelijkheid is inmiddels zo groot dat de digitale soevereiniteit van Nederland onder druk staat. Dat gaat verder dan het borgen van de cyberveiligheid van specifieke IT-systemen en daarmee gegenereerde data van onze burgers en bedrijven. De raad wil dat de problematiek op het hoogste politieke en ambtelijke niveau wordt geregeld, vanuit een integrale visie op cyberweerbaarheid, bij voorkeur op het niveau van de ministerraad (pdf).

De raad adviseert om vooruitlopend op nationale strategie- en beleidsvorming een vijftal concrete zaken in gang te zetten. De raad noemt onder meer implementeren van een toetsingskader digitale autonomie cybersecurity, het verhogen van bewustwording van het belang van strategische autonomie in cybersecurity en het verbeteren van het Nederlandse valorisatie- en innovatieklimaat.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Niet alleen van bovenaf, maar ook van onderop: zorg dat kennis van ICT een centrale plek krijgt op het voortgezet onderwijs. Geen 2 daagse cursus omgang social media en bewustzijn van sexting en een handvol scholen waar je nog echt informatica kunt doen, maar eigenlijk van leerjaar 1-6 minimaal uur in de week zorgen dat iedereen begrip krijgt van de systemen. Omgaan met data, GDPR, hacken en ransomware, digitale identiteit, encryptie, AI, auteursrecht, backup, cloud, beveiliging…..
In bijna iedere baan ben je er straks 10% van de tijd mee bezig, dan graag ook minimaal de helft aandacht hieraan op school. En stuur Rutte maar 1 maand naar IJsland of Estland op bootcamp voor een spoedcursus ICT bij de overheid.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond