Deel dit artikel
-

Downloadverbod van de baan, thuiskopieheffing weer in beeld

Het downloadverbod is  van de baan. De Tweede Kamer heeft het voorstel donderdag definitief afgewezen. Dat houdt in dat het plan van de thuiskopieheffing weer moet worden opgepakt.

Ter compensatie van illegale downloads zal er nu mogelijk alsnog een heffing komen op smartphones, tablets, computers en cd’s, zoals eerder dit jaar al was vastgesteld. Die heffing lijkt onvermijdelijk nadat enkele artiesten en belangenorganisaties bij het Hof een auteursrechtenvergoeding hebben afgedwongen.

Er is echter een groeiend verzet tegen de heffing. Fabrikanten als Acer, Dell en HP dreigen met een aanklacht tegen de Staat omdat zij schade vrezen. De toeslag op hardware kan maximaal vijf euro bedragen.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB Nederland willen (pdf) dat het kabinet alternatieven bekijkt en de thuiskopieheffing uitstelt. Zij denken financiële last voor Nederlandse bedrijven te hoog is.

Kees Verhoeven (D66) wil een vergroting van het legale aanbod. Een downloadverbod lost het probleem van onbetaald downloaden niet echt op en zorgt voor problemen als inperking van privacy van individuele gebruikers.

Ook staatssecretaris Fred Teeven (VDD) zelf is allerminst gelukkig met een thuiskopieheffing. Die staat elke modernisering in de weg. Daarom voelde de VVD samen met het CDA eerder voor een downloadverbod. In elk geval is Teeven een tegenstander van de Noorse optie. In Noorwegen wordt voor de rechthebbenden geld binnengehaald via de belastingen. Dat is mogelijk in strijd met de Europese regels.

De Hoge Raad is zich ook nog aan het oriënteren op wetgeving voor downloaden uit illegale bron. Een rechtszaak tussen fabrikanten van informatiedragers en de organisatie achter de thuiskopie is doorverwezen naar het Europese Hof. In Nederland is het formeel toegestaan om audio en video uit illegale bron te downloaden, maar dat zou wel eens in strijd met de Europese regelgeving kunnen zijn.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond