Deel dit artikel
-

Draadloze stroom komt dichterbij dankzij lasers

Draadloze krachtoverbrenging is al meer dan een eeuw science fiction, maar nu maakt het Amerikaanse PowerLight Technologies de belofte toch waar. Dankzij lasertechnologie.

‘Laserkracht is dichterbij dan je denkt’, vertelde PowerLight CEO Richard Gustafson deze week aan GeekWire.

De beamingtechnologie zet elektriciteit om in licht met hoge intensiteit. Dat laserlicht wordt vervolgens gericht op een speciale zonnecelontvanger die het licht weer omzet in gelijkstroom. Er zijn weinig barrières, het werkt zelfs in de diepzee.

In 2019 toonde PowerLight al dat zijn systeem 400 watt vermogen kan overbrengen, genoeg om een reeks van lampen, laptops en een koffiezetapparaat mee aan te vuren.

In 2020 volgde een demonstratie van een lichtgewicht systeem om drones langer in de lucht te kunnen houden.

Recentelijk werd een demonstratieproject van 9,5 miljoen dollar afgerond voor het Amerikaanse Naval Research Laboratory. Het streven is om minstens 1.000 watt vermogen over een afstand van een kilometer (0,6 mijl) te verplaatsen.

Een van de eerste experimenten van PowerLight (toen nog onder het merk LaserMotive) betrof het gebruik van een laserstraal om een quadcopter meer dan 12 uur achter van stroom te voorzien. Je zou op deze manier ook rovers op Mars kunnen ‘bestralen’.

Nu nog richt het bedrijf zich op militaire toepassingen, maar Gustafson wil de technologie breder gaan inzetten.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond