Deel dit artikel
-

Hands-on: RestOn slaapmonitor

Eind vorig jaar maakte we melding van de RestOn non-wearable slaapmonitor. Deze gadget monitort het slaapgedrag zonder dat er iets aan je lijf gehangen hoeft te worden. Inmiddels hebben we hem uitgebreid kunnen testen.

Het product zou zo door Apple ontworpen kunnen zijn. Zowel de verpakking als het apparaat zelf hebben een ontwerp waar menig persoon van onder de indruk zal zijn. De details op de doos en de manier waarop de verschillende onderdelen zijn verpakt, wekken een zeer luxe en dure indruk. Gek genoeg betreft het een product dat onder de lakens verdwijnt en niet veel mensen zullen zien.

De RestOn is niets anders dan een band met een metalen uiteinde. De band dient onder het laken te worden geplaatst op borsthoogte. Het metalen gedeelte hangt dan aan de zijkant van het bed. Een tweede metalen onderdeel kan aan de andere kant van het laken bevestigd worden, zodat alles blijft zitten. De band onder het laken gaat in de praktijk toch steeds schuiven waardoor je die dagelijks weer even recht moet leggen. Klittenband zou dit probleem oplossen.

Stap 2 is het installeren van de bijhorende app en het koppelen van de smartphone. Dankzij de QR-code in het instructieboekje is dit een kleine moeite. De verbinding tussen de smartphone en de slaapmonitor gaat via Bluetooth. Bij het koppelen dient Bluetooth dan ook aan te staan. Gelukkig is het geen probleem als de verbinding daarna meteen verbreekt. Gegevens worden gesynchroniseerd zodra de apparaten weer worden gekoppeld.

De app is duidelijk en makkelijk in gebruik. Direct na de koppeling zijn de bewegende lijntjes zichtbaar die hartslag en ademhaling tonen. Op dat moment moet de gebruiker wel op bed liggen anders toont de app een ‘out of bed’ melding.

Na een nachtrust moet handmatig worden aangegeven dat de slaapperiode is afgelopen. Daarvoor moet Bluetooth weer gekoppeld worden. Dit is omslachtig aangezien de meeste mensen daar ’s ochtends niet altijd aan zullen denken. Bij de ontkoppeling geeft de app meteen slaapbeoordeling. ‘Superb’, ‘good’, ‘avarage’ of ‘bad’. Daarbij wordt ook aangegeven hoe lang de nachtrust heeft geduurd.

Hoewel het apparaat aangeeft welke periodes de gebruiker in diepe slaap of lichte slaap was, neemt het aan dat de persoon slaapt zodra die op bed ligt. In de app staat hoe lang het duurde voordat de gebruiker in slaap is gevallen, maar dat blijkt niet te kloppen. Als de gebruiker gewoon rustig ligt, wordt dat ook als ‘slaap’ gezien.

In de rapportage geeft de app aan wat er allemaal niet goed is gegaan. Zo kan het voorkomen dat de gebruiker te lang of juist te kort heeft geslapen, periodes met te snel of te langzaam ademen of met te snelle of te lage hartslag. Door op deze conclusies te tikken wordt er een duidelijke omschrijving van de klacht getoond en een mogelijke oplossing om dit te voorkomen.

Tot slot is het ook mogelijk om in de app aan te geven waarom je zelf denkt dat de nachtrust niet goed was. Verschillende labels geven keuzes als ‘alcohol’, ‘ziekte’, stress’, enzovoorts.

Conclusie

Het is interessant om je eigen slaappatronen te zien. Zo zie je hoe vaak je jezelf omdraait in je slaap en of je te snel of te langzaam adem hebt gehaald. Daar zou je zonder slaapmonitor nooit achter komen. Slaapproblemen worden uitgelegd en eventuele oplossingen worden genoemd. Echter zou het mooi zijn als deze oplossingen iets actiever zouden zijn. Er wordt informatie gegeven maar van een actieve slaapcoach is geen sprake. Daarnaast worden er ook veel zaken getoond die je eigenlijk wel weet, zoals het aantal keren dat je ’s nachts uit bed gaat.

De band heeft een schitterend design en het is prettig dat het slaapgedrag wordt gemonitord zonder dat de gebruiker er iets van voelt. De batterij gaat bijna een hele maand mee. De app werkt zeer gebruiksvriendelijk en geeft duidelijke statistieken. Het is leuk om het voor een bepaalde periode te monitoren, maar na een maand is het allemaal niet meer zo bijzonder. Het grootste nadeel is dat het apparaat bij elke nachtrust moet worden geactiveerd. Ook zou een wekkerfunctie die de gebruiker wekt tijdens een lichte slaap zeer welkom zijn.

Wie de RestOn graag zelf uit wil proberen, kan deze voor 149 dollar bestellen via Indiegogo.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond