Deel dit artikel
-

Duitse displaymarkt groeit naar 5,1 miljard

Adverteerders gaven in Duitsland voor 5,1 miljard euro uit aan online display-reclame in 2021. Dat is een aanzienlijke groei, voornamelijk veroorzaakt door budgetverschuiving vanwege corona.

Buitenreclame, bioscoopreclame en andere offline kanalen waren in 2020 en 2021 minder in trek omdat er minder mensen buiten waren en veel bedrijven gesloten waren. Dat vertaalt zich in toegenomen online budgetten, zo stelt de Duitse online belangenvereniging BVDW.

Displayreclame is jargon voor grafische online reclame: banners en videocommercials op websites van bijvoorbeeld kranten en fansites maar ook YouTube.

Zeventig procent van de 5,1 miljard displayreclame kwam voort uit programmatic bronnen. Daarbij bieden adverteerders en hun mediabureaus via een veilingmodel realtime op beschikbare reclameruimte. De andere dertig procent wordt op voorhand ingekocht, zoals bij bijvoorbeeld radio en televisie gebeurt.

Een derde van de display-uitgaven ging naar videoreclame.

Voor het jaar 2022 verwacht de Online-Vermarkterkreis (OVK) van het Bundesverband Digitale Wirtschaft (BVDW) dat de displaymarkt met 11,8 procent zal stijgen tot 5,7 miljard.

Ter vergelijking: in Nederland ligt de displaymarkt vermoedelijk ergens tegen de 1,5 miljard euro.

Foto: e-ole4 (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond