Deel dit artikel
-

Duitse Piratenpartij heeft geen vertrouwen in EU maatregelen ‘geoblocking’

Het simpelweg invoeren van ‘roaming voor Netflix’ zal het willekeurig toepassen van geoblocking niet zomaar beëindigen. Dat stelt Julia Reda, Europarlementariër namens de Duitse Piratenpartij en vicepresident van de Groenen/EVA-fractie in het Europese Parlement, naar aanleiding van de plannen voor een Digitale Markt, zoals de Europese Commissie die woensdag heeft gepresenteerd.

Omdat de maatregelen die worden voorgesteld alleen toepasbaar zijn op legaal verworven dan wel aangekochte content, zal de ergernis over geblokkeerde content op het internet volgens Reda alleen maar groter worden. De meeste video’s worden tegenwoordig immers gefinancierd via advertenties of publieke fondsen en niet aangekocht door de individuele gebruiker. Dat betekent dat op de videosites de mededeling dat ‘deze video niet beschikbaar is in uw land’ alleen maar vaker te zien zal zijn.

Ook heeft de Commissie nagelaten de publieke omroepen op te nemen in haar plannen. Dit vormt volgens Reda een ernstige belemmering voor expats, immigranten en toeristen die als gevolg van geoblocking de toegang tot cultuur en nieuws uit eigen land ontzegd wordt.

‘Voor tastbare goederen, zoals kranten of tijdschriften, zou deze situatie ondenkbaar zijn. Het is volstrekt onverdedigbaar om kunstmatig opnieuw nationale grenzen te creëren in een gemeenschappelijke markt op een grensoverschrijdend medium. Compromissen die resulteren in een internet met nationale barrières en discriminatie mogen wij niet accepteren.’

De strategie schiet ook tekort voor wat betreft de nagestreefde harmonisatie van het auteursrecht, aldus Reda. ‘We blijven zitten met fragmentatie in 28 verschillende wetten, met elk hun eigen verschillen in uitzonderingen en beperkingen op het auteursrecht. Dit zal de culturele uitwisseling binnen Europa blijven hinderen.’

De Commissie-Juncker blijft volgens Reda ‘straffe taal’ uitslaan tegen buitenlandse online platformen, en kondigt een brede evaluatie aan van hun praktijken. Hoewel gezonde concurrentie op het internet een prijzenswaardige doelstelling is, heeft Reda zijn twijfels over de ‘verplichting tot zorg’.

Onderdeel van deze verplichting tot zorg is dat de internetplatformen gedwongen worden de uploads van hun gebruikers te scannen op ‘illegale content’. ‘Deze maatregel zou een forse uitbreiding betekenen van de ongegronde massa-surveillance en zou het handhaven van de wet uitbesteden aan private ondernemingen. Daarnaast worden er volgens de partij ‘gigantische barrières’ opgeworpen voor toegang op de markt voor internet-providers, waardoor concurrentie daar bijna onmogelijk wordt.

Botond Horvath / Shutterstock.com

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond