Deel dit artikel
-

eBay stoot betaaldochter PayPal toch af

eBay gaat PayPal toch afsplitsen. Dat heeft het e-commercebedrijf vandaag bekendgemaakt. In 2015 wordt PayPal een onafhankelijke beursgenoteerde onderneming.

Het besluit komt als een verrassing, want het was vooral de wens van de activistische aandeelhouder Carl C. Icahn, en minder van eBay zelf. In een gesprek met Nederlandse journalisten eind augustus in Silicon Valley lieten vertegenwoordigers van PayPal nog weten dat men het eerdere standpunt om als een bedrijf verder te gaan wilde handhaven. ‘Als je kijkt naar wat we aan het doen zijn, is het logisch dat we bij eBay blijven’, vertelde  Anuj Nayar, Senior Director of Global Initiative van PayPal.

Icahn dacht daar anders over. Die ziet meer potentie in PayPal dan in eBay. De roep om een splitsing komt dan ook niet uit de lucht vallen, want PayPal is zo langzamerhand groter dan moeder eBay. Analist Seth Shafer van SNL Financial kwam onlangs met een rapport dat de verschillen lliet zien. PayPal en dochter Braintree genereerden in het tweede kwartaal 1,72 miljard dollar transactieomzet; eBay deed in dezelfde periode 1,72 miljard. Het bedrijf verwerkt 203 miljard dollar aan betalingen per jaar.

De verzelfstandiging zal in de tweede helft van 2015 worden afgerond. Daniel H. Schulman van American Express wordt president van PayPal, maar eBay CEO John Donahue legt dan zijn functie neer en wordt vervangen door Devin Wenig, de huidige topman van het onderdeel Marketplaces. Donahue erkent dat hij tegen afsplitsing was, maar dat het besluit niet onder externe druk is genomen.

De koers van het aandeel eBay schoot zojuist voorbeurs elf procent omhoog.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond