Deel dit artikel
-

EDAY: Design thinking mengen met managers

“Je kunt design thinking ook toepassen op organisaties”, zegt Arnoud Bladergroen, Chief Design Thinking van KLM. “Het is de kunst om dat samen te brengen met hoe managers denken.”

Bladergroen laat op EDAY 2021 zien dat managers, structuren van organisaties en design thinking geen entiteiten die haaks staan op elkaar. “Ja, managers denken anders dan creatieven. Maar we hebben elkaar ook nodig om tot een oplossing te komen in een organsatie. Als je de bewezen techniek van de manager mengt met de gedachte van de design thinker dan kom je ergens.”

“Als designer gooi ik zaken op. De manager sluit die weer”, legt de ervaringsdeskundige uit. “Lukt dat, dan heb je management 2.0.”

Op EDAY gaat Bladergroen in op de toepassing van design thinking. Het lijkt een waar de hipheid al is afgebladderd, maar hij stelt juist dat het een mate van volwassenheid heeft bereikt. Het is geaccepteerd “dat je een probleem vanuit meerdere perspectieven bekijkt om tot een oplossing te komen.”

Een struikelpunt is, dat deze andere manier van kijken niet direct tot oplossingen leidt. En dat mag je ook niet verwachten. Meer dan een oplossing biedt design thinking een weg richting een oplossing van een probleem. “Maar mensen neigen ernaar direct naar een oplossing te rennen.” Niet doen.

“Begin klein en rol de systematiek steeds verder uit. Wees transparant en communiceer veel”, zijn de grondprincipes die de specialist iedereen meegeeft. “Het lerend vermogen van een bedrijf is cruciaal om te veranderen. Als je dat niet hebt, dan blijft het alleen maar bij dromen.”

Tijdens zijn kennissessie vertelt hij ook hoe om te gaan met veranderprocessen bij grote, wellicht zelfs logge organisaties.

‘Design thinking & management: verandering van binnenuit’ is een speciaal voor EDAYy gecreëerde, gefilmde sessie. Dit jaar is Emerce EDAY nog grotendeels een virtuele aangelegenheid. Registratie is gratis.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond