Deel dit artikel
-

(eDay) ‘Houd het internet vrij’

Tussen de optimistische toekomstbespielingen zijn er ook kritische geluiden op Emerce eDay, komende donderdag in Amsterdam. Alan Pearce is de Britse auteur van het boek ‘Deep Web for Journalists: Comms, Counter-Surveillance, Search’. Hij pleit voor een vrij internet, waarop inlichtingendiensten geen greep krijgen.

Het internet van nu is een andere dan van een aantal jaren geleden. Noord Amerika, Nieuw Zeeland en Australië willen toegang tot alle elektronische data ter wereld en zijn niet ver van hun doel verwijderd, meent Pearce.

Hij waarschuwt voor de Balkanisatie van het internet, nu steeds vaker landen (China met name) filters toepassen om de toegang tot allerlei onwelgevallige diensten te blokkeren. Pearce gelooft dat mensen minder open zullen zijn als zij voortdurend in de gaten worden gehouden. Drie keer zoeken naar ‘child sex’ en je wordt al gevolgd.

Journalisten moeten zich daarom klaarstomen voor het oorlogsfront van de eenentwintigste eeuw, zo vertelde hij een jaar geleden op het congres van onderzoekersjournalisten in Zwolle. Verslaggevers zouden zichzelf veel beter moeten scholen in alles rondom veiligheid en het internet.

Informatie zal steeds vaker worden uitgewisseld via het deep web, het internet dat op een dieper niveau ligt, waar tal van netwerken verborgen zitten. Hij propageert het gebruik van steganografie. Dat is de een techniek om een document – tekst of foto – te verbergen in een ander document.

Ook de discussie rond netneutraliteit wordt volgens Pearce belangrijk. Krijgen grote commerciële partijen straks voorrang bij het aanbod van diensten? En dreigen minder kapitaalkrachtige informatievoorzieners in de verdrukking te komen?

Emerce eDay wordt 6 november gehouden in de Kromhouthal aan de ‘overkant’ van het IJ. Kaarten kun je hier bestellen.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond