Deel dit artikel
-

Google deelt revolutieplan voor smartphone

Half januari volgend jaar presenteert Google zijn plannen om de markt voor makers van mobiele telefoons op zijn kop te zetten. Telefoons worden niet meer als ’blokken’ verkocht, maar als modulaire hardware.

Dat zal gebeuren tijdens de Module Developers Conference, georganiseerd door Google-afdeling ATAP. Deze tak maakt het concept ‘mobiele telefoon’ onderhevig aan een grondige evolutie. Binnenkort kan iedereen zijn telefoon samenstellen op de wijze waarop een pc wordt samengesteld.

Dan kan de ene consument kiezen voor een grotere batterij, de andere voor een betere camera of hij voegt er een extra set aan sensoren aan toe. Door de telefoon modulair te maken, op basis van standaarden die door de markt zullen moeten worden geaccepteerd, kan een heel nieuw eocsysteem van specialistische hardwaremakers en – daarmee – app-ontwikkelaars ontstaan.

ATAP werkt met het zogeheten Project ARA aan het modulair maken van mobieltjes. Een ‘skelet’ fungeert als moederbord waarop iedereen zijn eigen modules kan toevoegen. Nu neemt het skelet nog vijftig procent van de ruimte van het apparaat op, maar dat wordt in de volgende iteratie van het basistoestel teruggebracht.

Project ARA is geïnspireerd op het concept Phonebloks, mede bedacht voor een Nederlander. Hij, Dave Hakkens, van Phonebloks bezocht afgelopen week de ingenieurs die voor Google het nieuwe mobieltjesconcept daadwerkelijk bouwt:

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond