Deel dit artikel
-

eHealth Convention: Hoe Het Dorp ehealth omarmde

Internet of Things is hot. En toch ook ongrijpbaar voor velen. Welke waarde kan het hebben voor de mens, in de relatie tussen zorgprofessional en patiënt? Waarom vinden we het gewoon dat een Intensive Care helemaal vol zit met technologie en een huis van iemand met een zware chronische ziekte of beperking niet? Academy Het Dorp houdt zich vooral bezig met deze vraagstukken die moeten leiden tot gepersonaliseerde technologie, zodat mensen thuis kunnen functioneren en minder afhankelijk zijn van zorg. Je hoort er volgende week meer over op eHealth Convention in Amsterdam.

Je bent geen invalide, je bent een mens. Net zoals ieder ander. Die gedachte lag in 1962 ten grondslag aan de opening van Het Dorp in Arnhem, de eerste woongemeenschap voor mensen met een beperking, bekend van de tv campagne onder leiding van Mies Bouwman.

De realisatie van Het Dorp in Arnhem, ruim 50 jaar geleden, was een grootse stap in de emancipatie van mensen met een beperking. Het Dorp werd wereldwijd een voorbeeld omdat de bewoners van Het Dorp werden gestimuleerd om hun eigen leven te organiseren en zelfstandig te leven. Dat uitgangspunt is nog steeds actueel. Met dank aan technologische ontwikkelingen.

Er is vandaag de dag veel meer mogelijk met technologie. Maar vaak wordt die niet, of niet goed genoeg ingezet voor mensen met een beperking. Terwijl zoveel mensen juist door kleine technologische aanpassingen niet meer afhankelijk hoeven te zijn van anderen. Voor de Academy is het dan ook logisch om zich te vestigen in Het Dorp, de plek waar de emancipatie voor mensen met een beperking ooit begon. Het was toen innovatief en dat zal het nu weer zijn.

Ook is van belang dat technologische innovaties in een vroeg stadium getest kunnen worden en dat deze nieuwe oplossingen, bij een succesvol resultaat, gebruikt worden door mensen met een beperking, zodat ze bijdragen aan hun zelfstandigheid.

De presentatie wordt verzorgd door Jorrit Ebben, naar eigen zeggen innovatie alchemist. Hij heeft tien jaar ervaring in de farmaceutische industrie (klinisch onderzoek en sales & marketing). Al in 2011 ontwikkelde hij samen met patiënten en zorgprofessionals een app om mensen met epilepsie in staat te stellen zelf meer regie te hebben.

eHealth Convention zal dit jaar in het teken staan van de digitale transformatie. Magnus Nyhlén droeg in Zweden bij aan deze ontwikkeling met Min Doktor. In 2013 introduceerde hij het idee om artsen toegang te geven tot gestructureerde patiëntdata voorafgaand aan een consult. Indien nodig, voegde hij hier laboratorium resultaten aan toe.

In Amsterdam geeft de arts inzicht in de mechanismen van e-health in Zweden. Hoe is Min Doktor ontstaan, wat zijn de belangrijkste obstakels die zijn overwonnen? Hoe betrek je huisartsen en patiënten bij deze transformatieprocessen en welke rol spelen de overheid en de gezondheidszorg in Zweden? Welke inzichten zijn relevant voor Nederland en andere Europese landen? Maar ook: hoe ziet de toekomst van E-health eruit en wat zijn de (inhoudelijke) volgende stappen die Docly/Min Doktor zet.

Minstens zo interessant: Bijna ongemerkt wordt gaming belangrijker in de zorg. Zorgorganisaties durven serious games vaker voor verschillende doelen in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan games bij het doen van onderzoek voor het verzamelen van data over infectieziekten. Of een game als instrument bij de intake waarbij vragenlijsten zijn vervangen door sympathieke en speelse dialogen. Sprekers zijn onder meer Joost Hermans van Games for Health Europe en Hanneke Bonfrer van Omring.

eHealth Convention wordt (op 15 november) zoals elk jaar georganiseerd met Skipr in Pakhuis de Zwijger. Tickets hier.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond