Deel dit artikel
-

eHealth Convention: hoe om te gaan met Big Data in de zorg?

Verzekeraars hebben zeer veel data tot hun beschikking. Hoe gaan die straks om met de kansen van al die gegevens? Wat kan er nu en wat wordt verwacht van de toekomst? De Nationale Denktank staat dit jaar in het teken van Big Data.

Efficiënt gebruik van Big Data kan de Nederlandse maatschappij miljarden opleveren. Dat heeft de Nationale DenkTank berekend. Het potentieel van Big Data voor de Nederlandse economie is groot. Een eerste berekening van de Nationale DenkTank komt zelfs uit op een waardetoevoeging van 45 miljard euro aan het BBP.

De Nationale DenkTank, waarbij twintig jonge en getalenteerde mensen uit diverse disciplines zich gezamenlijk buigen over een maatschappelijk probleem, ziet die waarde in sectoren als de gezondheidszorg, mobiliteit, infrastructuur en het sociale domein. Zo kan de informatie uit miljoenen geanonimiseerde patiëntendossiers er bijvoorbeeld voor zorgen dat artsen sneller een accurate diagnose kunnen stellen.

Ondanks de grote kansen, zijn er ook zorgen die serieus genomen moeten worden. In het kader van hun onderzoek hield de Nationale DenkTank al eens een enquête onder duizend Nederlanders. Opvallend aan de onderzoeksresultaten is bijvoorbeeld dat 76 procent van de Nederlanders aangeeft bezorgd te zijn over hun privacy, maar dat nauwelijks de helft daarvan ook daadwerkelijk actie onderneemt door bijvoorbeeld hun privacy-instellingen aan te scherpen.

Wouter Kroese, die werkervaring opdeed als hartfunctielaborant in het UMC Utrecht en als consultant bij A.T. Kearney, OC&C en Tante Corrie (een dienstenplatform voor kwetsbare ouderen), is een van deelnemers aan de Nationale DenkTank. Hij spreekt dinsdag 4 november op eHealth Convention over de potentie en de gevaren van Big Data in de zorg.

EHealth Convention vindt plaats tijdens eWeek Amsterdam, de week van de meest vooraanstaande events voor de online industrie in Nederland. Tickets zijn hier te verkrijgen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond