Deel dit artikel
-

eHealth Convention: meer nadruk op slimme thuiszorg

Met de faillissementen van drie streekziekenhuizen vers in het geheugen, ging het gisteren op eHealth Convention, het gezamenlijke congres van Skipr en Emerce, vooral over de vraag hoe technologie de kosten van de medische zorg kan terugdringen. De trend voor de komende jaren is thuiszorg, waarbij technologie de rol van de verpleging overneemt.

Jorrit Ebben, die zich innovatie alchemist noemt, vertelde gisteren het verhaal van Het Dorp, vijftig jaar terug de grootse stap in de emancipatie van mensen met een beperking. Het denken over zorg, zelfstandigheid en wonen is echter verder ontwikkeld. Mensen met een beperking willen zo zelfstandig mogelijk hun leven kunnen leiden.

Dat deed Het Dorp eerst aan de hand van ‘leerpark’ Academy Het Dorp, maar nu is innovatie een integraal onderdeel van het beleid geworden, vertelde Ebben. Hij wil nu met technologiespecialisten oplossingen ontwikkelen die ervoor zorgen dat mensen zelfstandig thuis kunnen wonen. Het Dorp wil 35 woningen voorzien van slimme gepersonaliseerde technologie bewoners optimaal ondersteunt.

Deze technologie hebben we volgens Ebben al grotendeels in huis: smartphones krijgen medische sensoren en domotica kan helpen om gordijnen te sluiten, om over slimme pratende en luisterende luidsprekers nog maar te zwijgen. “We zullen meer moeten kijken naar wat mensen in huis hebben,” zegt Ebben. “Je kunt mensen geen Android opdringen als ze iOS gebruiken of omgekeerd.”

De Zweedse arts Magnus Nyhlen heeft met Min Doktor deze toekomst al in de praktijk gebracht door een digitaal eHealth-platform voor patiënten en huisartsen te ontwikkelen. Via app, telefoon of video probeert de arts een eerste diagnose te stellen, wat in zeventig procent van de gevallen lukt. Zo worden de patiënt, de arts en de maatschappij ontlast.

Er werd gisteren, onder meer door DTG (het bedrijf achter de Telefoongids) en technologiebedrijf Nuance, in het algemeen een stemgestuurde toekomst geschetst, waarbij patiënten via Google Home een afspraak met de arts kunnen maken of medische specialisten hun bevindingen kunnen inspreken, waardoor ‘zij minder achter de computer zitten’, concrete voorbeelden hiervan zijn echter nog zeldzaam.

Cecile Goldman, operationeel directeur bij Cardiologie Centra Nederland, constateerde in haar openingswoord dat er wel van alles wordt ontwikkeld, maar zelden wordt doorgepakt. Menig project krijgt geen vervolg. Zij richtte haar woord dan ook niet alleen aan creatieve bedenkers, maar aan financiers die medische innovatie naar een hoger plan moeten tillen.

Foto’s: Peter Boer







Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond