Deel dit artikel
-

Emerce eDay 2019: ‘Ik ben al jaren bezig het publiek de hoofdrol te geven’

De grote première was twee jaar geleden op Lowlands. Via de smartphones van duizend bezoekers klonk een uit bliepjes opgebouwd muziekstuk. Tegenwoordig speelt muziek bij het Smartphone Orchestra een ondergeschikte rol. Initiatiefnemer Steije Hallema belooft echter een waar spektakel op Emerce eDay.

Welk experiment kunnen we op eDay verwachten?

“Het Social Sorting Experiment is een interactieve groepservaring geïnspireerd door het Facebook/Cambridge Analytica schandaal. We sorteren het publiek aan de hand van de door hen opgegeven data. Ervaar aan den lijve hoe het dataspoor dat je achterlaat op sociale media op onverwachte manier gebruikt kan worden. Verwacht op een manier onderdeel te worden van het verhaal zoals je nog nooit meegemaakt hebt.”

Even iets over jouw achtergrond. Begonnen als popmuzikant?

“Ik heb vijf albums gemaakt, op zo’n beetje alle grote podia in Nederland gestaan en met de beste muzikanten van het land gespeeld en opgenomen. Daarnaast is de ervaring en kennis die ik heb opgedaan in die tijd goud waard nu ik vooral werk als creative director en regisseur. Ik leef overigens mijn hele leven al redelijk van het uitvoeren van mijn eigen creatieve ideeën zowel muzikaal of multimediaal. Hoewel mijn eigen muziek wellicht nooit opgepikt is door een groot publiek is mijn ervaring als muzikant de grond onder mijn voeten om als creatief en regisseur te werken. Als songwriter/muzikant leer je namelijk hele concrete dingen zoals het helder neerzetten van een idee met bijbehorende toon of vibe. Ik nodig iedereen uit om mijn muziek op Spotify te checken: The Bizonkid.”

Hoe heb je de organisatie van Lowlands destijds weten over te halen om daar op te treden?

“Ik had al verschillende dingen voor Lowlands gedaan. Dus zodoende was er al veel vertrouwen. En onderschat ook niet de eagerness van Lowlands zelf om nieuwe innovatieve groepservaringen op hun festival te programmeren. Ik vond het heel erg tof dat de directeur van Lowlands (Eric van Eerdenburg) meteen achter ons is gaan staan toen hij van het idee hoorde. Terwijl hij zelf ook wel begreep dat het op alle vlakken een zeer spannende onderneming was. Niemand had tenslotte ooit een concert gehoord van duizenden telefoons samen. Ik moet bekennen dat ik zelf daarvoor wel een aantal nachten slecht geslapen had, want mislukken is niet iets wat je graag doet met duizenden mensen tegelijkertijd. Gelukkig ging het heel goed.”

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

The Smartphone Orchestra is dus begonnen als muziekexperiment, dat is het niet meer.

“Het SPO is inderdaad begonnen als muzikaal idee: Door alle smartphones van het publiek te synchroniseren een magisch muzikaal geluid (en licht) veld creëren. Dit is echt een heel vet effect en een super toffe manier van muziek ervaren. Maar het werd mij al snel duidelijk dat het allergrootste potentieel van het SPO is om verhalen te vertellen met het publiek in plaats van aan het publiek. Verhalen waar het publiek zelf de hoofdrol in speelt.

“Dit ligt ook in lijn met mijn andere werk als (virtual reality) regisseur en creative director. Ik ben al jaren bezig het publiek de hoofdrol te geven. Zo maakte ik een Spookhuis voor Lowlands waar het monster in het huis uiteindelijk jijzelf (als spookhuisbezoeker) blijkt te zijn. En maakte ik verschillende VR ervaringen zoals Inside Trumps Head, The Upgrade en Ashes to Ashes (genomineerd voor een Gouden Kalf in 2017:-) Of zoals mijn huidige VR project The Imaginary Friend, waarin de kijker de verbeelde vriend is van de hoofdpersoon.

“Het Cambridge Analytica schandaal was niet de aanleiding om verhalen te vertellen, maar toen ik er van hoorde besefte ik wel dat het SPO wellicht de allerbeste vertelvorm was. Omdat wij als geen ander het publiek het kunnen laten meemaken hoe data misbruikt kunnen worden. Live waar iedereen bij is.”

Zijn er dingen die je eigenlijk zou willen doen met smartphones die technisch gezien gewoon (nog) niet lukken?

“Voor het volgende project met de werktitel Data Driven LARP-ing? (Live Action Role Playing) willen we schakelen tussen data verzamelen van de deelnemers, deze data analyseren, er conclusies uit halen en deze vervolgens weer doorzetten naar de deelnemers voor volgende rondes. We zijn op zoek naar een module om deze stap te maken zonder dat we zelf het wiel moeten uitvinden. Maar het is ons tot nu toe niet gelukt om iemand te vinden die ons hier echt bij kan helpen. Het is namelijk meer dan alleen data verwerken. Het is de hele schakel van verschillende soorten data interpreteren naar uiteindelijk verhalende conclusies. Het zou natuurlijk heel tof zijn als nu iemand dit leest en denkt, daar heb ik echt zin in!”

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond