Deel dit artikel
-

Emerce Health: ‘Triage kan ook door slimme technologie’

Bij de opticien komen en je ogen controleren op sluimerende ziektes, dat lijkt oogarts Robert Wisse wel wat. “Wij denken dat je het zeker bij elkaar kunt brengen, al moet je goed kijken naar hoe je de kwaliteit kunt borgen in het spanningsveld tussen geneeskunde en commercie,” zo zegt Wisse bij Emerce Health. “Die werelden zijn wettelijk nog streng gescheiden”.

De wachtlijsten voor oogheelkundige zorg zijn lang en de zorgvraag stijgt jaarlijks door onder meer vergrijzing en verbeterde behandelmogelijkheden. Daar kwam corona nog eens bovenop. Wisse en zijn team bij UMC Utrecht ontvingen voor de periode corona veel patiënten per dag. “We moesten plotseling streng selecteren op acute zorg en hebben ons afgevraagd hoe we dat beter zouden kunnen doen.”

De behoefte om vooraf nog beter in te schatten of een patiënt echt gezien moet worden door een oogarts, of ook geholpen kan worden met andere hulp, is sterk toegenomen. Met een combinatie van een videoconsult, online vragenlijst en digitale metingen ontwikkeld door Easee, heeft de oogarts inmiddels voldoende informatie om te beoordelen welke patiënt meteen gezien moet worden of welke patiënt ook hulp op afstand kan ontvangen. Deze praktijk is afgelopen jaar reeds ingevoerd bij UMC Utrecht.

Easee voert testen uit op een laptop of computer met behulp van de mobiele telefoon die als afstandsbediening fungeert. Inmiddels is er ook een oogtest die staarpatiënten betere nazorg kan geven. Staar is met 200.000 operaties per jaar een van de meest voorkomende aandoeningen. De gemiddelde leeftijd van 82 leek aanvankelijk een belemmering, maar er is positief gereageerd. “We gaan het uiteraard niet verplicht stellen,” zegt Easee CEO Yves Prevoo.

Wisse denkt dat de loketfunctie nog beter kan worden uitgebouwd. “Triage bij de opticien behoort zeker tot de mogelijkheden”.

Innovatiemanager bij Coöperatie VGZ Stephanie Daleweij wil dit soort toepassingen verder stimuleren. VGZ ziet liever het label ‘proudly copied from’ om te voorkomen dat iedere zorgaanbieder het wiel opnieuw uit gaat vinden, oftewel ‘not invented here’.

De presentatie Innoveren in de zorg: het wiel uitvinden of ‘trots kopiëren’? Wat werkt het beste voor de patiënt? kan na registratie gratis worden bekeken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond