Deel dit artikel
-

Emerce Recruitment: vuurwerk aan het begin van de radicale jaren twintig

Corona zette grote delen van de economie stil, en de turbo op de toekomst. En dit was nog maar het begin, belooft Wim Davidse, arbeids- en flexmarktstrateeg van Dzjeng, op Emerce Recruitment dat morgen online van start gaat.

Wat gaat er in 2022 gebeuren, en in de jaren daarna? Wat komt er allemaal op ons af, wat gaat er niet en wat wel fundamenteel veranderen op de arbeidsmarkt, en wat betekent dat dus voor werkgevers in het algemeen en recruitment in het bijzonder?

Het is een enerverende presentatie die Davidse in sneltreinvaart laat passeren, vol verdiepende cijfers en grafieken die laten zien dat de arbeidsmarkt enorm in beweging is. De radicale jaren twintig, noemt Davidse het.

De krapte is oorverdovend, stelt de flexmarktstrateeg. We kennen nu al meer vacatures dan werklozen, en die situatie zal nog wel even aanhouden. Alleen al deze eeuw hebben we al vier keer perioden van krapte op de arbeidsmarkt meegemaakt. Niet minder dan 9,1 miljoen mannen en vrouwen in Nederland hebben anno 2021 een baan en dat groeit maar door.

Maar als je inzoomt op de arbeidsmarkt zie je belangrijke verschuivingen. De vraag naar laagopgeleiden daalt snel, die worden door automatisering langzamerhand uit de markt gedrukt, daarentegen groeit het aantal hoogopgeleiden (HBO, academici) enorm naar nu al zo’n 3,8 miljoen. Nederland wordt meer en meer een kenniseconomie. Er zal de komende jaren een enorme vraag komen naar specialisten in kunstmatige intelligentie.

IT gaat hard, maar de zorgsector laat de grootste groei zien. Corona heeft zeker invloed gehad op de arbeidsmarkt. Kelders en barpersoneel zochten ander werk, en omdat we massaal ging ‘zoomen’ (videovergaderen) nam de vraag naar softwarespecialisten toe. Toch zijn dit maar tijdelijke effecten.

Davidse verwacht een stoelendans rond banen zodra het vertrouwen in de economie weer aantrekt. Slechts een derde van de beroepsbevolking is tevreden met zijn baan. Nederland staat op een extreem lage 27ste plaats als het gaat om arbeidstevredenheid.

Een andere ontwikkeling is de vergrijzing. Meer en meer mensen gaan de komende jaren met pensioen of gaan minder werken, terwijl de aanwas van jongeren gaat stokken ondanks verdere toename van het aantal inwoners. Hierdoor zal er een krimp ontstaan op de arbeidsmarkt en wordt het nog moeilijker om personeel te vinden.

In de jaren zeventig, vergelijkbaar met de huidige jaren twintig, haalden we gastarbeiders naar Nederland. Dat is geen optie meer, zegt Davidse.

Om een vacature te vervullen zul je volgens Davidse niet langer het schaap met de vijf poten willen zoeken. Een schaap met drie poten kan evengoed, maar die zul je met training op het gewenste niveau moeten brengen. Je zult meer moeten kijken naar talent voor specifieke taken en de motivatie van kandidaten.

Davidse pleit voor ‘omdenken en omdoen’. Aandacht voor bijvoorbeeld strategische (recruitment- en) personeelsplanning, mobiliteit en opleidingen, sourcing & recruitment, employer branding, candidate journey, sterke (flex)werkproposities, en aanstekelijk werkgeverschap.

Daarnaast gaan nieuwe ontwikkelingen als inclusie en duurzaamheid de banenmarkt beheersen. “Je zult verder in de toekomst moeten kijken, als het moet in termen van jaren, en daarop anticiperen.”

De presentatie De 4e Industriële Revolutie? Jawel is morgen vanaf 08.00 gratis te bekijken na registratie. Het complete programma van presentaties vind je hier

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond