Deel dit artikel
-

Emerce Recruitment: richt de focus op ‘skills’

Actieve bemiddeling bij het overstappen van baan naar baan kan wel eens het antwoord zijn op de krapte op de arbeidsmarkt. Werkgevers in kraptesectoren zitten namelijk te springen om personeel. Maar het systeem zit op slot: stel er zitten potentieel goede werknemers in andere sectoren, wie gaat ze daar vinden en helpen overstappen naar een krapteberoep? Wie gaat daarvoor betalen? Baukelien van Minnen van Stichting De Buitenboordmotor denkt te kunnen helpen, zo vertelt ze op Emerce Recruitment.

Banen verdwijnen, terwijl er in de ICT, zorg, het onderwijs en techniek 1,4 miljoen Nederlanders nodig zijn. Die talenten zijn er ongetwijfeld, maar we worden vaak nog beoordeeld op een ‘ouderwets’ cv en diploma’s in plaats van wie we zijn met onze eigen unieke talenten. Functieprofielen en scholingstrajecten sluiten niet aan bij wie we zijn en wat we al wel kunnen.

Een overstap naar een nieuwe baan in een andere sector duurt ook vaak te lang, voelt onveilig en is een lastige zoektocht.

Stichting de Buitenboordmotor vindt dat Nederland actiever mag gaan bemiddelen bij het overstappen van baan naar baan: om zo gemotiveerde werknemers te vinden voor krapteberoepen en bovendien werknemers ook gelukkig te houden. “Idealiter zou je alles moeten weglaten: leeftijd, geslacht en referenties, een focus op vaardigheden kan mensen veel sneller aan een baan helpen,” zegt Van Minnen.

Presentator Bas Westland komt met het voorbeeld van de luchtverkeersleider, die wellicht ook heel goed roosters kan samenstellen in het onderwijs.

“Werknemers van banken of verzekeraars zitten gevangen in een gouden kooi. Ze zitten misschien niet op hun plek, maar willen hun salaris niet opgeven. Toch zijn mensen vaak gelukkiger als ze overstappen naar een nieuwe werkkring,” zegt Van Minnen.

Outplacement bureaus kunnen uiteraard werkzoekenden aan een nieuwe baan helpen, maar doen niet aan scholing.

In experimenten met overstappers forceren Van Minnen en haar collega’s doorbraken op de hobbels die de overstappers tegenkomen bij het maken van een intersectorale overstap.

Op wat zij de loopbrug noemen maken werkzoekenden kennis met groei-sectoren en beroepen waar zij talent voor hebben. Die talenten worden ontdekt in bootcamps en het cv wordt opgefrist met een profielpaspoort waardoor men veel beter inzicht krijgt in wie je bent, wat je kunt en wat jij wil.

Het cv-loze recruitment is nog volop in ontwikkeling. Als een brughoofd werken diverse bedrijven en instellingen samen. In de toekomst zou kunstmatige intelligentie kunnen helpen met het matchen, zegt Baukelien van Minnen.

De presentatie Hoe kan de focus op ‘skills’ een antwoord zijn op de krapte op de arbeidsmarkt? is na registratie gratis te bekijken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond