[Emerce TV] ‘Een derde van al het eten wordt weggegooid’

Too Good To Go is vijf jaar actief in Nederland. In die periode heeft het Deense bedrijf in ons land 18 miljoen maaltijden gered van voedselverspilling. In 2022 waren dat er alleen al 6,4 miljoen. ‘Dit komt neer op ongeveer één maaltijd per inwoner,’ vertelt Geertje Zeegers, country director van Too Good To Go Nederland, in de videocollectie Sustainable Commerce, die donderdag 13 april live gaat.
E-commerce wordt steeds groener. Producent en retailers weten elkaar steeds vaker te vinden in innovatieve concepten die goed aanslaan bij de bewuste consument. De mogelijkheden van e-commerce brengen het verwezenlijken van groene idealen in rap tempo dichterbij.
In Sustainable Commerce hoor je alles over datagedreven inkoop en de duurzame transitie van de retail. Je hoort experts van Seven Senders, ABN Amro, Bloom & Wild Group, WEAR en A Beatutiful Story.
Het van origine Deense platform Too Good To Go gaat verspilling tegen door consumenten via een app te koppelen aan producenten en bedrijven met voedseloverschotten die nog van goede kwaliteit zijn, maar in de winkel niet langer verkocht mogen worden. Ze worden tegen een lagere prijs aangeboden in ‘Verrassingspakketten’ die appgebruikers bij bedrijven kunnen ophalen.
De mijlpaal van 18 miljoen geredde maaltijden werd behaald met ruim 3,9 miljoen Nederlandse gebruikers en meer dan 6.000 partners.
Wereldwijd zijn er, dankzij meer dan 75 miljoen gebruikers en 134.000 actieve partners in 17 landen, 200 miljoen maaltijden gered. Dat staat volgens Too Good To Go gelijk aan 500.000 ton CO2e.
Meer dan één derde van het voedsel belandt in de prullenbak, met grote gevolgen voor het milieu. Daar zijn allerlei redenen voor, zegt Zeegers. “We willen graag een vol schap hebben, maar halen daardoor ook al gauw teveel in huis. Ook is er doorgaans veel onduidelijkheid over de houdbaarheidsdatum. Ik zeg altijd: gebruik je zintuigen om te beoordelen of je het nog kunt eten.”
Eten redden via de app is een toegankelijke manier voor consumenten om hun steentje bij te dragen, zegt ze. Bovendien biedt het, gezien de inflatie, voor velen een uitkomst op financieel vlak. Al staat dat met stijgende krimplafie niet eens op de eerste plaats. “Onze klanten willen wat voor het milieu doen, verrast worden staat op de tweede plaats. Je kunt het een beetje vergelijken met een kerstpakket.”
De video Too Good To Go: de app tegen voedselverspilling is op 13 april na registratie gratis te bekijken.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond