(Emerce TV) ‘Machtspositie banken gaat verschuiven’

Banken worden steeds meer techbedrijven, maar ondertussen zijn techbedrijven ook aan het studeren op het aanbieden van financiële diensten. Apple biedt behalve Apple Pay inmiddels samen met Goldman Sachs spaarrekeningen aan haar Amerikaanse klanten. ‘De motivatie is om de consument zoveel mogelijk diensten te bieden in het eigen ecosysteem: embedded finance,’ stellen Conny Dorrestijn (Shiraz Partners) en Ron Blaauboer (Yenlo) in de videcollectie Financials 2023.
In de jaren negentig verkocht Netbank in Zuid Afrika Audi’s aan zijn eindklanten en de bank verkocht er zelfs meer dan Audi zelf. ‘Toen was het zo dat banken de meeste inzicht hadden in grote aankopen van consumenten en konden ze behalve auto’s tegelijk ook verzekeringen verkopen,” legt Dorrestijn uit. “Nu zijn dat de online spelers aan zet en zie je dat de machtspositie van de banken aan het verschuiven is.”
Daarom partnert handelsbank Goldman Sachs met Apple. Waarbij de rolverdeling duidelijk is: Apple is het gezicht naar buiten, en Goldman Sachs verricht de daadwerkelijke bankzaken, zoals het inschatten van risico’s.
Het consumentenkanaal bespelen is een uitdaging op zich, zegt Dorrestijn. “Het gaat om lagere marges, hogere volumes en klantvriendelijkheid.”
Ron Blaauboer vermoedt dat Apple er gewoon dik geld mee wil verdienen. Ze zouden in principe ook nog zelf een bank kunnen worden. “Ze hebben zoveel cash dat ze makkelijk leningen zouden kunnen verstrekken.”
Dat ze dat niet doen, heeft alles te maken met risicobeheersing. Dorrestijn: “Ik denk niet dat grote dataspelers zomaar bancaire diensten zullen aanbieden. Toch sluit ik niet uit dat zij wellicht nog eens een van de vele overgeprijsde en overgewaardeerde neobanken gaan overnemen, innovatieve partijen die de ‘grote apen’ inhalen komt omdat traditionele banken van nature (te) voorzichtig zijn. Onder die neobanken zitten ‘wel lekkere snoepjes’.
Daar komt bij dat traditionele banken enorm verouderde IT systemen meezeulen, en niet wendbaar genoeg zijn. “Neem AI, daarmee kun je het gedrag en het risico veel beter inschatten’.
Wat nog vaak gebeurt is dat banken innovatieve partijen opkopen en die ‘doorknuffelen’. “Op het moment dat het huwelijk heeft plaatsgevonden, moeten ze zich aanpassen. Bijna nooit overleeft zo’n partij de cultuur,” stelt Dorrestijn.
Autofabrikanten zijn volgens Dorrestijn tegenwoordig grotendeels componentenbakkers, die trend zie je in deze financiële wereld terugkeren.
Wat overigens niet wil zeggen dat het in Nederland ook gaat gebeuren. De strenge regelgeving rond data en de beschikbaarheid van een goed werkend betaalsysteem zorgen voor eigen uitdagingen. Toch zullen ook de Nederlandse banken zich volgens Dorrestijn moeten afvragen: “Wat willen we nu zijn? De bank is niet langer center focus, laat anderen maar de verkoop doen, maar dan heb je wel wel een goed lopend bedrijf. De bank moet van het idee af dat ze iedereen kunnen bedienen.”
De video Waarom Apple onze bank wil worden is na registratie gratis te bekijken.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond