Deel dit artikel
-

(Emerce TV)’Winkels aarzelen onnodig met live shopping’

Webwinkels aarzelen om live shopping in te zetten, op een manier zoals e-commerce twintig jaar geleden nieuw was. “Het is een vorm van communitybuilding en klantenbinding”, aldus Joris Volmering van Sprii.

Live shopping lijkt iets exotisch, ‘iets dat ze in China doen’ maar hier niet zou passen. Wie gaat er nou live video streamen om spullen te verkopen? In de wereld van Joris Volmering is dat geen vraag, maar een fundament van zijn Deense werkgever Sprii (voorheen ELISA). “Duizenden bedrijven doen dit. We zien een versnelling sinds corona.”

Volmering zegt dit in een interview met Emerce TV, voor de videocollectie E-commerce. Deze gaat morgen live. De interviews zijn hier gratis te bekijken.

Live streamen op Facebook of Instagram, met één of twee vaste presentatoren, heeft meerdere doelen. Natuurlijk gaat het om verkopen realiseren. Maar minstens zo belangrijk is het intensiveren van de klantrelatie. Een streamkijker is ook iemand die minuten achter elkaar naar het verhaal van een winkel luistert. Dat is veel meer gegunde tijd dat die ene story of posting. “Het is community building, ook omdat kijkers live mee chatten en de moderator vragen kan beantwoorden.”

“Sales is niet altijd het doel, want ook top of mind worden telt.”

Hoe werkt dit? “Vertel op social media wanneer je live gaat en hoe laat. Je hoeft er geen reclame voor te maken. Meestal komen de kijkers uit je organisch verkeer. Wel moet je het verkeer hypen, teasen met giveaways enzo.”

“Als merk moet je structureel hoge kwaliteit content postsen, praktisch elke dag. Daarmee bouw je de juiste groep volgers op en kun je starten met live shopping. Dat geeft het communitygevoel een boost. Content is erg belangrijk.”

De voornaamste KPI is kijktijd.

Deel dit bericht

1 Reactie

Rene Kogelman - Kogelman presentatie en verkoop op camera trainingen

Live Shopping: Teleshopping op Steroïden

Live Shopping vertoont opvallende gelijkenissen met “live” Teleshopping. Ik doel hier niet op de Teleshopping zoals we die in Nederland kennen op tv, want dat zijn infomercials. Ik heb het over live Teleshopping zoals we dat zien in landen als Duitsland, met QVC en HSE, waar gekwalificeerde presentatoren weten hoe ze een product op beeld moeten verkopen. Ze begrijpen de kunst van storytelling en kunnen langdurig boeien met diepgaande productkennis.

Helaas zie ik veel “Live Shopping-experimenten” voorbijkomen met zogenaamde “influencers” die wellicht een pakkend videootje van vijf seconden kunnen maken, maar volstrekt ongeschikt zijn om live, minimaal een half uur tot een uur, producten te verkopen. Laat staan vertrouwen op te bouwen voor jouw merk of product. (Natuurlijk zijn er uitzonderingen.) Het wordt helemaal lastig als ze spontaan moeten reageren met expertise wanneer er vragen in de chat verschijnen.

Ik ben het volledig eens met Joris dat de Live Shopping-content die je produceert consistent van hoge kwaliteit moet zijn. Indien mogelijk, werk met meerdere (close-up) camera’s. Eén enkele camerapositie met een totaalbeeld van de live shopper met het te verkopen armbandje om de pols zal niet werken. Om wie gaat het nu, het te verkopen armbandje of…
Net als Joris zegt, is continuïteit cruciaal. Ga minstens één keer per week live. Als je het slechts een keer wilt proberen, kun je er beter niet aan beginnen.

Met meer dan 20 jaar ervaring als teleshop presentator, 7.000 live-uren voor de camera, en talloze producten met storybuilding en call to actions te hebben gepresenteerd, evenals 3 jaar ervaring in het produceren en presenteren van verschillende Live Shopping-formaten, denk ik dat ik weet waarover ik praat.

Laten we ons vooral niet laten meeslepen door alle prachtige verhalen en omzetcijfers uit Azië. Die markt heeft een totaal andere cultuur, en wat daar werkt, werkt niet noodzakelijkerwijs hier in Europa. Binnen de Teleshopping heb ik al gezien dat wat in Vlaams België verkoopt, totaal niet in Nederland aanslaat, en vice versa. Duitsland heeft weer andere voorkeuren. Maar Live Shopping staat aan de vooravond van een enorme groei, dus wie nu instapt, staat vooraan in de rij.

Met vriendelijke groet,

René Kogelman
Live Shopping Expert op het Gebied van Product verkoop op Beeld
On-Air Teleshopping Presentator & Producent

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond