Emerce weekoverzicht 9 – 13 maart 2009

Greetz, het online kaartenhuis wist deze week zeven miljoen euro aan nieuw vermogen op te halen. Google zet in op interest-based adverteren en hoopt daarmee wat extra centjes binnen te schrapen.
Uit de jaarcijfers blijkt dat WPP, het internationale communicatieadviesbureau een zwaar jaar verwacht. Ondanks de sombere vooruitzichten denkt WPP beter dan de markt te presteren, mede door zijn focus op online media. De internetomzet van Telegraaf Media Groep stijgt tot 39 miljoen. De groei in het online segment kan de absolute omzetdaling echter niet keren. TMG boekte een nettoverlies van 361 miljoen euro.
Bij RTL Group daalde de winst in 2008 door een forse afschrijvingen. Financiele vooruitzichten durft het niet te geven en digitale prestaties ontbreken in de jaarcijfers.
Betere vooruitzichten zijn er voor Greetz. Het Nederlandse technologiefonds Prime Technology Ventures steekt samen met ePlanet Ventures zeven miljoen euro aan nieuw vermogen in de online service voor echte wenskaarten.
Google ziet tevens kansen in 2009. Het bedrijf start een test met interest-based adverteren op websites binnen het Google content-netwerk en op YouTube. Gebruikers krijgen de mogelijkheid om zich af te melden voor de gerichte tekst- en displayadvertenties.
Bedrijf eBay keert terug naar de basis en wil niet meer direct concurreren met grootheden als Amazon.com, maar gaat zich focussen op de mondiale ‘secundaire markt’, waar jaarlijks 500 miljard dollar in om gaat.
Binnen de online advertentiemarkt, maar dan binnen de gamingwereld poogt het IAB Nederland duidelijkheid te scheppen. Het IAB lanceert een model waarmee de waarde van ingame advertising vastgesteld kan worden. Het model is niet perfect, maar moet er voor zorgen dat de adverteerders, ontwikkelaars en mediabureau’s op gaminggebied dezelfde taal gaan spreken.
De omzet in de Nederlandse markt van mobiele telecomaanbieders steeg het afgelopen jaar met slechts 1 procent. De magere stijging is voor een groot deel te danken aan de groei in datadiensten en sms’en. Hiermee werd de daling van de omzet in spraakdiensten gecompenseerd.
Op ETech de afgelopen week gaf Nick Bilton van The New York Times (R&D Labs) een interessante lezing over de krant van de toekomst. Over sensoren, slimme content en flexibele schermen. Verder op ETech de conclusie dat Afrika een potentiële goudmijn is voor mobiele operators en ontwikkelaars, maar ook voor andere bedrijven. Toen onderzoeker Nathan Eagle van het MIT (Massachusetts Institute of Technology) zich in 2006 in Kenia vestigde, ging een wereld voor hem open.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond