Deel dit artikel
-

Eneco test ‘uurprijzen’ via app

Energiebedrijf Eneco experimenteert met uurprijzen. Een honderdtal Eneco klanten krijgt via een app variabele leveringskosten stroom te zien, waarop ze met hun gebruik kunnen anticiperen. Bij overcapaciteit uit bijvoorbeeld windenergie krijgen klanten de stroom zelfs gratis.

Eneco demonstreerde de app donderdag op zijn Innovation Day in het atrium van Eneco World aan de rand van Rotterdam.

Eneco koopt dagelijks stroom in op de APX-markt. De APX-markt is een beurs waar aanbieders stroom verkopen (zoals eigenaren van windparken) en waar vragers stroom kunnen inkopen (zoals Eneco). De prijzen op de APX-markt zijn continu in beweging en dat krijgen klanten dan ook te zien. Zij kunnen dan bijvoorbeeld een was draaien in speciale ‘daluren’.

Afhankelijk van het resultaat van de pilot zal Eneco bepalen wat er met het Eneco Uurprijzen gaat gebeuren. Wel is het plan om abonnementskosten in rekening te brengen, maar die zullen niet erg hoog zijn.

Volgens Erik van Engelen, directeur Consumenten bij Eneco, zijn het vooral early adopters die hebben ingetekend, maar hij constateert dat in het algemeen consumenten wel degelijk inzicht willen in hun energieverbruik.

Zo gaat dochter Oxxio in zijn app aangeven welke apparaten in huis echte energieslurpers zijn. Het is niet nodig om aparte sensoren aan te sluiten, slimme software herkent het gebruik van bijvoorbeeld elektrische boilers.

Eneco denkt ook in het groot. Enkele dagen terug hebben de gemeente Den Haag en Eneco Living Lab Scheveningen aangekondigd. Aan lichtmasten worden sensoren en objecten gekoppeld voor het op afstand beheren van verlichting, het meten van luchtkwaliteit, geluidsoverlast en verkeersdrukte. Daarnaast biedende slimme lichtmasten mogelijkheden voor het signaleren van vrije parkeerplaatsen.

Gedurende de acht jaar dat het Living Lab zal bestaan, worden niet alleen de technologische oplossingen getest, maar ook het businessmodel. Het Living Lab Scheveningen wordt ondersteund door het eerste open 5G-netwerk in Nederland.

Sommige Eneco innovaties worden sneller uitgerold. De slimme thermostaat Toon wordt op termijn uitgebreid met tal van beveiligingsdiensten, van camera’s tot slimme deursloten. Eneco wil deze diensten samen met een nog nader te noemen verzekeraar in de markt gaan zetten.

Eneco heeft het bedrijf achter Toon (Quby) enkele jaren terug overgenomen. De oprichters waren er gisteren ook met hun nieuwe bedrijf Triggi. Hun app koppelt onder meer Philips Hue-lampen, de Toon-thermostaat, slimme stekkers, de Nest-thermostaat of de rookmelder en maakt ze nog slimmer.

Toch is Eneco niet van plan om ook Triggi in te lijven, zegt directeur Van Engelen. “Ook in de toekomst blijft ons beleid om voor innovatie zoveel mogelijk met externe partners samen te werken. Overnames zijn niet het doel.”

 

Deel dit bericht

2 Reacties

Henri van der Velde

Oud nieuws van Eneco, volgens mij gebeurt dit allang door easyEnergy en Qurrent. https://www.emerce.nl/nieuws/easyenergy-wij-innoveren-wel

Dina

Zo jammer dat de rest van de eneco klanten nu niet meer op de Toon app/eneco app/mijn eneco kunnen inloggen.
En dat eneco net doet of de neus bloed.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond