Deel dit artikel
-

Ernst & Young: beursgang Ziggo uitzonderlijk

De beursgang van Ziggo is tot nu toe de grootste geweest in een dalende IPO markt. Dat stelt Ernst & Young in zijn Global IPO update. Tot dusver is er met een totaal van 157 deals slechts 14,3 miljard dollar opgehaald, 69 procent minder vergeleken met de 46,6 miljard dollar (in 296 deals) in dezelfde periode vorig jaar.

Hiermee is het aantal beursintroducties terug op het laagste niveau sinds het tweede kwartaal van 2009, aldus Ernst & Young.

De gemiddelde transactiewaarde is afgenomen van 157 miljoen dollar in het eerste kwartaal van 2011 tot USD 91 miljoen nu – een daling van 42 procent. In het eerste kwartaal van 2012 zijn 7 beursintroducties uitgesteld en 36 afgezegd, vergeleken met respectievelijk 5 en 53 beursintroducties in dezelfde periode vorig jaar.

In het eerste kwartaal van 2012 werd er op de Europese effectenbeurzen door in totaal 24 beursgangen 2,5 miljard dollar opgehaald (18 prcent van het totaalbedrag dit kwartaal wereldwijd). Dit is mede te danken aan twee van de grootste IPO’s dit kwartaal: Ziggo en de Zwitserse groep voor zakelijke dienstverlening DKSH Holding aan de Swiss Exchange die goed was voor 897 miljoen dollar.

De beursgang van Ziggo is de grootste beursgang op de NYSE Euronext Amsterdam sinds november 2009. Toen haalde de Delta Lloyd Groep een bedrag van 1 miljard euro op voor circa 38 procent van de aandelen.

Ondanks de moeizame start van het jaar zijn Hongkong, Shenzhen en Sjanghai weer terug in de wereldwijde top 5 van beurzen gemeten naar geworven kapitaal. Aziatische beurzen waren goed voor 84 succesvolle transacties ter waarde van 6,7 miljard dollar.

De Amerikaanse IPO-markt wordt nog altijd aangevoerd door bedrijven in de technologiesector. Van de 32 beursintroducties op de Amerikaanse effectenbeurzen voor in totaal USD 4,8 miljard (34 procent van de totale wereldwijde opbrengst van IPO’s) ging het in 11 gevallen (USD 1,1 miljard) om een technologiebedrijf. Dit wijst erop dat de VS steeds afhankelijker wordt van de producten en diensten van technologische ondernemingen. De gemiddelde marktwaarde van Amerikaanse technologiebedrijven ten tijde van hun beursgang lag tweemaal zo hoog als de gemiddelde marktwaarde in andere sectoren.

De beursintroductie van technologiebedrijven blijft erg interessant voor beleggers, die actief op zoek zijn naar geschikte beleggingsopties, zegt Ernst & Young.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond