Deel dit artikel
-

EU gaat dubieuze online apotheek aanpakken

De EU wil met een logo de strijd aangaan met illegale online apotheken, die vaak nepartikelen verkopen. Het logo verwijst naar een website van de nationale toezichthouder, waar een lijst van legale verkooppunten te vinden zal zijn.

Het voeren van het logo – als onderdeel richtlijn vervalste geneesmiddelen – wordt verplicht en lidstaten krijgen twaalf maanden tijd om de nieuwe regels voor te bereiden.

De Europese Commissie stelt een zogenoemde communicatietoolkit aan de nationale autoriteiten ter beschikking om hen te helpen bij de voorbereiding van de nationale voorlichtingscampagnes.

De handel in vervalste geneesmiddelen is nog steeds een groot probleem. Nog niet zo lang geleden heeft Interpol 9,8 miljoen namaak- of illegale geneesmiddelen in beslag genomen, met een geraamde waarde van 36 miljoen dollar.

 

 

 

Deel dit bericht

3 Reacties

JE

Ook in de oude wereld van de farmacie begint de nieuwe wereld eindelijk zijn intrede te doen. De farmaceuten zijn als de dood dat ze worden gebypassed door kleine jongens die gewoon tegen lage marges productie kunnen draaien en rechtstreeks kunnen verkopen.
Het lobbyen heeft dus weer eens zin voor de farmaceuten gehad en met unrust stroken onder consumenten dat “nepartikelen” verkocht worden en die zijn natuurlijk “gevaarlijk!”.
Laten we hopen dat deze ‘oude wereld’ eindelijk eens op z’n knieën gaat en de belachelijke marges tot redelijkheid terugbrengt. Dan is de zorg weer bereikbaar voor iedereen (in arme landen) en kan onze zorgpremie ook omlaag.
“Get rid of the old, in with the new!”

Don

Deze maatregelen lijken mij eerlijk pure noodzaak, gezien het grote aantal oplichters dat in deze branche opereert.

Job Jacobs

Cijfers: Zo’n 60 procent van het aanbod op internet is niet het originele geneesmiddel. Onderzoek wijst uit dat 11 procent van de Nederlanders van 18 jaar en ouder medicijnen via internet koopt zonder doktersrecept. Volgens Annemieke Horikx van het Geneesmiddel Informatie Centrum van KNMP is dit een onderschatting. “De douane onderschept wel illegale zendingen, maar dat is het topje van de ijsberg. Hoeveel mensen daadwerkelijk via internet in het buitenland geneesmiddelen bestellen, is moeilijk te zeggen.” (Bron: ING)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond