Deel dit artikel
-

Europa neemt omstreden richtlijn auteursrecht aan

De grote internetplatformen worden verantwoordelijk voor de content die hun gebruikers publiceren. Het Europees Parlement heeft daartoe nieuwe regels aangenomen. Waarschijnlijk krijgen de internetplatformen filters die alle uploads gaan scannen voor publicatie.

Het Parlement heeft een nieuwe auteursrechtrichtlijn (PDF) zojuist met een ruime meerderheid aangenomen. Nederland was, samen met een aantal andere kleine landen, mordicus tegen. Massademonstraties, online petities en afwijzingen uit wetenschappelijke hoek konden dit niet tegenhouden.

Eigenaren van auteursrecht krijgen in de nieuwe situatie niet meer rechten. Er worden enkel regels in het leven geroepen die de bescherming van copyright verbeteren. Het moet niet meer mogelijk zijn om auteursrechtelijk beschermd materiaal zomaar op internet te publiceren zonder de toestemming van de rechteneigenaar.

Tegen dat laatste klinken de grootste bezwaren. Het is praktisch gezien onmogelijk om met iedere rechtenhouder in de wereld, dus ook particuliere fotografen, schrijvers, muzikanten, illustratoren, etc., afspraken te maken over voorwaarden voor publicatie. Daarom zullen de eigenaren van publicatieplatformen, zoals Facebook, Pinterest en Twitter, uploads aan de poort gaan scannen. Dat kan niet handmatig, dus zal vermoedelijk met uploadfilters worden gedaan.

Nu de nieuwe richtlijn is aangenomen hebben de nationale lidstaten tot 2021 de tijd om deze om te zetten in nationale wetgeving. Omdat de richtlijn vrij algemeen is geformuleerd kunnen er makkelijk verschillende interpretaties worden omgezet in wetten. Als de internetbedrijven met uploadfilters gaan werken, worden die vermoedelijk geënt op het land met de strikte wetgeving.

Burgerlijke vrijheden komen hiermee automatisch onder druk te staan. De vrijheid van expressie wordt geknot, aldus directeur van Bits of Freedom Hans de Zwart.

“Gebruik van geautomatiseerde uploadfilters wordt voor de internetplatformen onvermijdelijk. Deze filters zijn echter niet in staat context te herkennen. Ze zien van een bewerkte videoclip bijvoorbeeld niet of het een politiek betekenisvolle persiflage is – een van de vormen die in veel landen zijn uitgezonderd van auteursrecht. Om geen risico te lopen gaan de tech-giganten veel meer tegenhouden dan strikt noodzakelijk. Zo wordt de vrijheid van expressie onnodig ingeperkt.”

“Er wordt door de Europese Commissie inmiddels gesproken over nieuwe filters om andere soorten ‘ongewenste’ informatie tegen te houden, zoals mogelijk terroristische content en vermeend nepnieuws. De normalisering van politiek gemotiveerde internetcensuur ligt op de loer. Het is makkelijk om de invloed van de Europese Unie op onze persoonlijke levens en vrijheid te onderschatten.”

Digitale gebbetjes (memes), animated gifs, parodieën en andere spontane creatieve uitingen blijven vrijgesteld van de nieuwe wet. Het is niet duidelijk hoe dat in de praktijk vorm gaat krijgen en waar de grenzen liggen tussen wat wel en niet mag. Dat zullen ook lokale rechters moeten bepalen.

Een ander bekritiseerd onderdeel van de nieuwe copyrightwet is de zogeheten linkstaks. Dit geeft nieuwsuitgevers een extra middel om hun werk op internet te beschermen tegen diefstal. Als Google Nieuws, bijvoorbeeld, een fragment uit een nieuwsverhaal wil overnemen bij wijze van preview dan moet de zoekgigant daar eerst een licentie-afspraak over maken de uitgever. Met alle op de dienst aangesloten uitgevers. Hyperlinks, losse woorden, summiere fragmenten en niet-commerciële citaten uit perspublicaties door particulieren mogen weer wel.

Om 15:00 vanmiddag geeft rapporteur Axel Voss op deze stream een persconferentie.

Foto: Gabriel Caparó (cc)

Deel dit bericht

5 Reacties

Jan

23 mei #StemZeWeg

Wouter

Voor lokale mediapartijen is dit juist heel goed nieuws toch? Facebook, Google, Apple kunnen de content niet meer zomaar gebruiken om geld mee te verdienen?

Jan

@Wouter

Google heeft al aangegeven te gaan stoppen met Google News als de linktaks wordt ingevoerd. Ik zie niet in hoe dit gunstig zou zijn voor lokale mediapartijen. Toen dit in Spanje in al 2014 werd ingevoerd raakten zij veel bezoekers kwijt.

Daarbij zullen lokale mediapartijen zelf fors moeten gaan investeren in uploadfilters voor alle user-generated content op hun sites. Veel sites kunnen dat niet opbrengen en zullen (eventueel na een dwangsom) moeten stoppen of zullen de mogelijkheid moeten uitzetten om user-generated content toe te staan.

Daan

Als internet een lichaam was, zal na invoering van deze nieuwe “richtlijnen” de armen, benen en de linker bil afsterven. Wat een totale waanzin dit, nu gaat Brussel bepalen wat viral gaat? Weet iemand hoeveel mensen daar zitten die wel begrijpen hoe online werkt, en hebben deze mensen ook wat te vertellen. My god, ik blijf de beelden van de Amerikaanse Senaat voor mij zien die vragen stelt aan FB en Google…Had gehoopt dat we in Europa verder/slimmer waren.

Pieter

Dit is een duidelijk voorbeeld van waar de regeldrang en bureaucratie het wint van de daadwerkelijke hot-items waar de EU in het beginsel voor bedoeld was. De EU is wat dit betreft echt doorgeslagen en schiet zijn doel voorbij. Ik vraag mezelf af hoeveel mensen in de Europese commissie en het parlement daadwerkelijk weten waarvoor ze gestemd hebben.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond