Europees akkoord over Digital Services Act (DSA)

De EU-lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement zijn het vannacht eens geworden over een wetgeving die de macht van grote internetbedrijven moet beperken en consumenten beter moet beschermen.
De Digital Services Act (DSA) regelt het verplicht verwijderen van illegale berichten en desinformatie, stelt transparantie over het gebruik van algoritmen verplicht en verbiedt het verzamelen van informatie over gezondheid, seksuele geaardheid of politieke voorkeur.
Op het niet nakomen van de wetgeving staan boetes die kunnen oplopen tot 6 procent van de wereldwijde omzet.
In maart 2022 kwam er al een voorlopig politiek akkoord over de EU Digital Markets Act (DMA). Nederland is in Brussel één van de drijvende krachten achter de DMA en de DSA geweest. Nederland heeft gepleit voor diverse onderdelen die in de DSA terecht zijn gekomen. Zo moeten online marktplaatsen straks meer informatie inwinnen over de bedrijven (handelaren) die producten of diensten verkopen via hun platform. Dit moet helpen om malafide handelaren te ontmoedigen en te achterhalen, neemt oneerlijke concurrentie weg en maakt het makkelijker als het nodig is om als consument je recht te halen.
De EU en haar lidstaten lopen met deze nieuwe standaard voor platformregulering straks wereldwijd voorop.
De Europese Commissie houdt straks toezicht op naleving van de DSA door grote online platformen en zoekmachines. Zij betalen zelf via een heffing voor dit toezicht.
De akkoorden over DMA en DSA worden de komende tijd nog voor instemming voorgelegd aan de EU-lidstaten en het Europees Parlement. Na een overgangstermijn moeten de DSA en DMA vanaf medio 2024 gaan gelden.
It’s a wrap! We have a deal on the #DSA! Two years after we tabled the proposal 🙏 @SchaldemoseMEP and @cedric_o – and our amazing teams – for great cooperation 🇪🇺 pic.twitter.com/8V8xE5Yw7w
— Margrethe Vestager (@vestager) April 23, 2022
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond