Europees Hof van Justitie verwerpt klacht Nederlandse internetbedrijven over Rusland-blokkade

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft een klacht van drie Nederlandse internetaanbieders tegen de Raad van de Europese Unie verworpen. De partijen maakten bezwaar tegen de in 2022 EU-breed opgelegde verplichte blokkade van de doorgifte van Russische zenders en gelieerde sociale media en websites.
De EU-sancties hadden betrekking op de doorgifte van diverse Russische media, waaronder Russia Today en Sputnik. Europese internetproviders die deze regels overtreden of onvoldoende naleven, riskeren gevangenisstraffen en boetes. De providers volgden het bevel weliswaar op, maar deden dit onder protest.
De coalitie verzet zich tegen de sancties omdat deze te breed, ondoorzichtig en ineffectief zouden zijn, en censuur in de hand werken. Hoewel de aanbieders de strijd tegen Russische desinformatie en informatieoorlogvoering volledig ondersteunen, benadrukken zij dat de EU deze strijd niet mag voeren ten koste van de Europese vrijheden die de sancties juist moeten beschermen.
Volgens hen zijn de maatregelen overhaast en zonder onafhankelijke juridische toetsing doorgevoerd, wat de informatievrijheid – een pijler van de democratie – ondermijnt.
De coalitie bestaat uit A2B Internet, BIT en Freedom Internet en wordt gesteund door de Nederlandse Vereniging van Journalisten, Bits of Freedom, the European Federation of Journalists (EFJ, het Persvrijheidsfonds en de Association of the Internet Industry.
De coalitie is teleurgesteld dat het Gerecht de Russische agressie als rechtvaardiging ziet voor een vergaande en disproportionele beperking van de fundamentele rechten die in de EU gelden, en vindt dat veel van haar argumenten onvoldoende zijn meegewogen.
Bits of Freedom stelt: ‘De beslissing van de Europese rechter is teleurstellend, maar het benadrukt tegelijkertijd hoe belangrijk het is om te blijven strijden voor fundamentele rechten zoals persvrijheid en toegang tot informatie. Het blokkeren van websites vanwege politieke sancties raakt aan de kern van wat wij als BIT belangrijk vinden: een veilig en open internet zonder censuur. Hoewel we deze zaak hebben verloren, zien we dit als een oproep om onze inspanningen te verdubbelen in de strijd tegen onrechtmatige beperkingen.’
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
2 Reacties
Marcel
Persvrijheid is toch iets anders dan de vrijheid om desinformatie te verspreiden.
Maarten Bennis
Als je ter voorkoming van het verspreiden van desinformatie de persvrijheid gaat inperken, dan heet dat censuur. En dat is ernstig. En bovendien is het bepalen wat desinformatie is in veel gevallen subjectief. Dan is het hek van de dam. Er is wat mij betreft maar één vorm van echte desinformatie en dat is het misbruiken van andermans reputatie wat we een tijd geleden veel zagen in de vorm van advertenties op Meta waarin BN-ers zogenaamd bepaalde dubieuze producten aanprezen. Dat is via juridische wegen op effectieve wijze bestreden. En zo hoort het ook. De huidige wetgeving biedt genoeg ruimte om uitwassen te bestrijden. De vergaande beperkingen die nu zijn opgelegd m.b.t. internetverkeer uit Rusland is pure censuur en niet in het belang van de Europese burger en zijn vrijheden. Uiteindelijk is het aan de burger te bepalen welk nieuws hij tot zich wil nemen en niet de overheid.