Europees project zoekt oplossing app-fragmentatie

Webinos, een nieuw Europees initiatief, wil applicatiewinkels en mobiele besturingssystemen overstijgen. Een applicatie moet op elk willekeurig apparaat met internettoegang kunnen draaien, is de achterliggende gedachte.
Met een webgebaseerde aanpak hoopt Webinos voorbij te kunnen gaan aan de verschillende applicatiewinkels en vele mobiele besturingssystemen. Het idee (PDF) is dat een willekeurige applicatie moet kunnen draaien op televisies, auto’s en mobiele telefoons, voor zover die daar geschikt voor zijn.
Er moet, zo vinden de partners van dit project, een systeem komen dat op alle platforms kan draaien. Het gaat niet om een nieuw besturingssysteem waarbij de software van de code van het ene platform naar de code van een ander mobiel platform wordt vertaald. Applicaties moeten daarbij draaien in een webomgeving en niet zozeer in een van de besturingssystemen.
Het initiatief, waaraan 22 partners meewerken, krijgt 10 miljoen euro van de Europese Unie. Het Frauenhofer Instituut voor Open Communicatie Systemen leidt het project en 22 andere organisaties en bedrijven hebben zich aangesloten bij het initiatief. Vanuit Nederland werkt TNO mee, vanuit andere landen zijn dat onder meer Deutsche Telekom, Telecom Italia, Sony Ericsson en W3C (het consortium voor standaardisering op het wereldwijde web).
De vraag is of het met een veelvoud aan mobiele platforms een reëel beeld is. Bij de mobiele apparaten zijn er bijvoorbeeld al de iPhone, Android en Symbian. Daar zijn nog vele anderen bij op te sommen. Standaardisatie zal niet bij elke speler op dit vlak welkom zijn.
Er zijn meerdere soortgelijke initiatieven opgestart, met tot nog toe weinig succes. Apple, een grote speler op de app-markt, houdt zich tot nog toe wijselijk afzijdig van dit soort projecten. Nadat andere partijen het succes van de App Store roken, schoten de downloadwinkels voor mobiele applicaties als paddenstoelen uit de grond. De fragmentatie ontstond nadat Apple de App Store lanceerde. Daarvoor was er eigenlijk alleen fragmentatie in hardware en de mobiele besturingssystemen.
Paul Brackel, voorzitter van het OMI liet eerder tegen Emerce weten dat de wildgroei van downloadwinkels niet te stoppen is. "Het gaat door en de sterkste partijen overleven. Dat zullen waarschijnlijk Apple, Microsoft en Android zijn. Die hebben de diepste zakken."
Bron foto: laihiu (CC)
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
Paul Brackel
@JannemiekGrappig dat je 18 maanden later nog een quote van me gebruikt. Je weet toch dat 18 maanden in de online wereld HEEL lang is!Minder grappig is dat het Webinos project blgs de PDF niet over apps gaat maar over web applications, vermoedelijk ets heel anders dan de apps die we op mobiel kennen. Het doel is kennelijk het web te kunnen benaderen met een web applicatie vanaf je PC, mobiel, home media (tv) en je dashboard. In de PDF komt het woord AppStore niet voor. Jouw artikel draait om appstores en zit er daarmee helaas nogal naast. Ik heb even de