Deel dit artikel
-

Zorgen over cloudmonopolies, Equinix moet Amsterdamse datacenters verkopen

Het Amerikaanse Equinix mag 39 Europese datacenters van het Londense Telecity overnemen, maar moet zijn faciliteiten in Amsterdam, Londen en Frankfurt afstoten. EU mededingingscommissaris Margrethe Vestager stelt die voorwaarde om te kunnen garanderen dat er voldoende concurrentie op de cloudmarkt blijft bestaan.

Equinix kondigde de overname van TelecityGroup voor 2,3 miljard dollar in mei aan. Daarmee krijgt het bedrijf meer greep op de Britse en meer in het algemeen op de Europese markt. Equinix levert 33 colocatie (gedeelde) diensten in 33 landen, TeleCityGroep heeft faciliteiten 12 landen.

Op de cloudmarkt is al enige tijd een condolidatieslag gaande. Cloudaanbieders Amazon, Microsoft, Google en IBM laten steeds meer faciliteiten bouwen, maar ook op de colocatiemarkt (waarbij capaciteit aan meerdere partijen wordt verhuurd) zijn steeds meer overnames. De groten worden groter en voor nieuwe partijen worden investeringen onbetaalbaar.

EU mededingingscommissaris Margrethe Vestager vreest dat als deze ontwikkeling zich doorzet cloud en hosting duurder worden. Equinix en Telecity hebben de datacentermarkt in Amsterdam, Londen en Frankfurt volledig in handen. Het is volgens de EU ondenkbaar dat zich nog eens nieuwe partijen gaan vestigen als daar slechts één fusiepartij het voor het zeggen krijgt. In de eerste negen maanden van dit jaar waren alle af te stoten faciliteiten alleen al goed voor vier procent van de omzet van Equinix en TeleCity samen.

Het afstoten van belangen heeft dus ook voor Nederland grote gevolgen. Equinix heeft een hoofdkantoor in Amsterdam Zuid Oost, en faciliteiten op het Science Park. De kosten van de bouw van zijn derde datacenter op het Science Park – een gebouw van vier verdiepingen – bedroegen alleen al 77 miljoen euro. Equinix dankt zijn groei grotendeels aan de groei van cloud, gaming, video en mobiel dataverkeer. Bekende klanten van Equinix waren in recente verleden Facebook en Zynga.

Met de overname van Telecity Group blijft Equinix wel gewoon in Nederland. Equinix heeft buiten Amsterdam ook nog datacenters in Enschede en Zwolle. Daarnaast heeft TelecityGroep volop faciliteiten in Amsterdam. Zo werd begin november het alweer zesde datacenter geopend in Amsterdam-Zuidoost, AMS 6. Deze nieuwe datacenterfaciliteit van 6.000 vierkante meter biedt in totaal 9.6 megawatt (MW) aan nieuwe klantcapaciteit. Telecity is de databeheerder van veel Nederlandse multinationals.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond