Deel dit artikel
-

‘Europese uitspraak in AdSense-zaak aanstaande’

De Europese Commissie doet binnen enkele weken een uitspraak in zijn onderzoek naar misbruik van marktmacht door Google met AdSense. Het oordeel in de Android-zaak is naar volgend jaar verschoven.

Dat stelt althans The Telegraph op basis van bronnen rondom de onderzoeken door Mededinging van commissaris Margarethe Vestager.

Sinds 2010 kijkt de Europese Commissie al naar advertentiedienst AdSense en in het bijzonder wanneer deze verschijn in de context van zoekresultaten op derde sites. Bijvoorbeeld: retailers of telecombedrijven die Google Search op hun site gebruiken. Europa verzet zich sinds 2016 formeel tegen het feit dat Google hier andere searchaanbieders contractueel belemmert en mag weghouden en erg veeleisend is in de weergave van AdSense.

AdSense was in het afgelopen kwartaal goed voor zestien procent van de reclameomzet van Google en veertien procent van Alphabet.

Als de Europese Commissie Google schuldig acht aan machtsmisbruik dan kan de techgigant worden veroordeeld tot aanpassing van zijn praktijken en een boete van maximaal tien procent van de jaaromzet. Alphabets omzet komt dit jaar naar verwachting voor het eerst boven de honderd miljard dollar uit.

Ook in de Android-zaak kan de boete oplopen tot tien procent van de jaaromzet en verplichte aanpassing van de gewraakte praktijken. Net als bij de AdSense-zaak zou het eindoordeel eigenlijk vorige maand al hebben moeten klinken, maar de Deense commissaris Vestager wil de zaakjes nog een keer dubbelchecken voordat ze haar einduitspraak doet. Hoeveel en welke componenten politiek manoeuvreren hierin zit, is voor buitenstaanders niet duidelijk.

Foto: Robyn Mack (cc)

Dit bericht is 5 keer gedeeld

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond