Deel dit artikel
-

Facebook zegt 400 ontwikkelaars de wacht aan na Cambridge Analytica schandaal

Facebook heeft apps van zeker 400 ontwikkelaars geschorst omdat ze toegang hadden tot gebruikersdata. De maatregel volgt op het Cambridge Analytica schandaal uit 2018.

Het sociale netwerk had het onderzoek al eerder aangekondigd. Honderden mensen, onder wie juristen, datawetenschappers en platform partners, waren bij het onderzoek betrokken, zo legt Facebook uit op haar blog.

Cambridge Analytica gebruikte een app op Facebook om persoonsgegevens te verzamelen. Met de profielen werden gerichte advertenties aangeboden ten behoeve van de presidentscampagne van Donald Trump en het politieke Brexit kamp.

Het schandaal kwam Facebook afgelopen zomer op een recordboete van 5 miljard dollar te staan. Toezichthouder FTC concludeerde dat Facebook verzuimde adequaat op te treden tegen apps die de Facebookrichtlijnen overtraden. Bovendien moest het techbedrijf een privacycomité oprichten dat toekomstige fouten op privacygebied moet voorkomen.

Het onderzoek is nog gaande, maar Facebook meldt tussentijdse resultaten. In totaal zijn tienduizenden apps de wacht aangezet. Soms werden ze geschorst omdat ontwikkelaars niet reageerden op vragen. Met diverse apps werd definitief gestopt. Onder meer de app myPersonality, die data deelde met wetenschappers en bedrijven.

In mei heeft Facebook een kort geding aangekondigd tegen Rankwave, een bedrijf uit Zuid Korea dat niet wilde meewerken aan het onderzoek. Ook ondernam Facebook actie tegen LionMobi en JediMobi, apps die als doel hadden om smartphones te infecteren met malware.

Facebook benadrukt dat niet alle geschorste apps per definitie de regels hebben overtreden, dat moet nader worden onderzocht. Dee regels zijn trouwens aangescherpt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond