Deel dit artikel
-

Faculteit RUG vreest miljoenenstrop door overstap op Gmail

De Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen (FWN) van de Universiteit Groningen dreigt contracten ter waarde van vele miljoenen te verliezen door het gedwongen gebruik van Googles Gmail. Bedrijven die de faculteit financieren zoals IBM en chemiebedrijf DSM willen niet dat de universiteit het in hun ogen kwetsbare Gmail gebruikt.

Ongeveer een jaar geleden is de RUG voor de studenten reeds overgestapt op een andere e-mailvoorziening: Google Apps for Education. Enerzijds gaat het om een bezuinigingsoperatie, anderzijds is er een technische reden. Met de opkomst van verschillende apparaten zoals laptops, smartphones en tablets willen studenten op elk moment met de universiteit verbonden zijn. Google Apps for Education biedt hiertoe betere mogelijkheden.

Nu gaat dan de hele universiteit over. Helemaal vlekkeloos is de overgang tot nu toe niet verlopen. Bij de massale overschakeling is eind mei een aantal migraties vastgelopen.

De Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen (FWN) gebruikt echter liever de bestaande e-mailvoorziening omdat contractpartners niet willen dat bedrijfsgeheimen via Gmail worden uitgewisseld. De contracten waar het om gaat lopen in de tientallen miljoenen, zo meldt de universiteitskrant.

De faculteit had al eerder een bezwaar ingediend bij het universiteitsbestuur tegen de overstap. De onderzoeksgroepen zijn wekenlang bezig geweest om hun bezwaren te onderbouwen. Een optie om honderdvijftigduizend euro per jaar te betalen voor de mailvoorziening lijkt het niet te gaan redden. Het argument van het universiteitsbestuur is dat geen gegevens zijn overlegd waaruit zou moeten blijken dat de partners het gebruik van Gmail expliciet verbieden.

Diverse Amerikaanse universiteiten, zoals de University of California at Davis (UCD) en Yale University, staakten enkele jaren geleden al een soortgelijke migratie uit angst voor lekken.

Deel dit bericht

4 Reacties

piet

jeetje uni, hoe dom kun je zijn… GMAIL?!
(..en backspaced de uitleg, .. want kom op hee, denk na..)

Diederik S.

Een ernstige deze ontwikkeling. Deze multinationals weten dus zeker dat de inhoud van je Gmail account actief wordt gemonitord door derden.

Mark Vletter

Niet zo naïef mensen. Mail wordt veelal verzonden via SMTP. Simple mail transfer protocol oftewijl gewoon tekst. Dat kun je op een backbone afluisteren en dat is vele malen simpeler, goedkoper en effectiever dan via Gmail. Mail is NIET bedoeld voor documenten die je geheim wilt houden. Daar zijn slimmere tools voor.

piet

Wie is er nu naief Mark, Google is king and creator of the tools that spy your emailcontent. Je tekent er zelfs voor in hun voorwaarden. Bovendien draai je smtp servers als universiteit zelf, en blijft je interne mail intern. Dus niet in geval van Google, dan gaat alles via Amerika, is onderhevig aan hun zeer dubieuze patriot act, en werkt Google ook nog eens samen met partijen zoals de NSA waarvan je weinig respect voor jouw (in dit geval foutief veronderstelde)priverecht mag verwachten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond