Deel dit artikel
-

Faillissement voor reisorganisatie Thomas Cook

Aandeelhouders en schuldeisers van Thomas Cook voerden zondag crisisoverleg, maar zonder resultaat. De reisorganisatie verkeert in acute financiële problemen en moest alle zeilen bijzetten om een faillissement uit de weg te gaan. Een laatste poging om het bedrijf te redden is mislukt.

Al eerder was een plan voor een financiële injectie van 900 miljoen pond, oftewel ruim een miljard euro, op losse schroeven komen te staan. De reisorganisatie hoopte dat de Britse regering met een noodkrediet over de brug zou komen.

Thomas Cook ging gebukt onder zware schulden en had ook nog eens last van online concurrentie. Eerder dit jaar gingen er nog geruchten dat Thomas Cook een online vakantie marktplaats – een online reisvergelijker – zou gaan worden. Onlogisch is het niet: 64 procent van de omzet in 2018 kwam van online boekingen, 49 procent meer dan een jaar eerder.  In maart kondigde Thomas Cook aan dat het 21 van de ruim vijfhonderd reiswinkels zou gaan sluiten.

Wereldwijd werken er 22.000 mensen in zestien landen bij het bedrijf, dat sinds 1841 bestaat. In Nederland, waar het bedrijf opereert als Neckermann Reizen, zijn dat er zo’n 200. In België werken ongeveer 600 mensen bij Thomas Cook.

Thomas Cook Nederland heeft formeel nog geen faillissement aangevraagd. Het is overigens niet uitgesloten dat dat de komende dagen alsnog zal gebeuren: ‘De Nederlandse organisatie bekijkt op dit moment welke mogelijke opties er zijn om de impact van het faillissement van de Thomas Cook Group Plc te beperken voor haar klanten en haar medewerkers.’

De geruchten over een mogelijk faillissement hadden al voor paniek gezorgd. Toeristen in Hammamet moesten bijbetalen omdat het hotel vreesde dat Thomas Cook het niet ging redden.

Nu het bedrijf omrolt dreigen 600.000 toeristen die op dit moment wereldwijd op reis zijn met Thomas Cook in de problemen te komen. Er bestaat een noodfonds om gestrande passagiers te repatriëren. De Britse burgerluchtvaartautoriteit meldt dat alle boekingen bij Thomas Cook zijn geannuleerd. Die zijn dan ook verwijderd van de sites, overigens nog niet bij Neckermann Reizen.

Foto Thomas Cook

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond