Deel dit artikel
-

‘Flutbedrijfje dat de markt afpakt’

Liesbeth Hop stond aan de wieg van het internetmarktonderzoek en de internetreclameorganisatie IAB in Europa. Nu is ze actief met de Stichting Reklame Rakkers. “Mobiel internet wordt mijn ding.”

Toevallig in internet gerold?

Het begon met bedrijfspresentaties bij Explainer in PowerPoint en op cd-i, een voorloper van de cd-rom. In een jaar tijd ging het roer helemaal om, van cd-rom naar internet. “Tegen het einde van het jaar zaten we met zijn allen webpagina’s te maken.”

Take 2: Pro Active.

Ze ging naar de vakbeurs Comdex in Las Vegas om zich te oriënteren op nieuwe ontwikkelingen. “Ik voelde me daar erg verloren tussen al die hardware, maar er stond een bedrijfje dat marktonderzoek deed op internet zelf. Zoiets was er nog niet in Nederland. Ik werd er elke ochtend mee wakker. Eerst wilde ik de software aan bedrijven verkopen, maar omdat die er niet mee konden omgaan, ben ik de data zelf maar gaan aanleveren.”

Daarna in no time een wereldbedrijf.

Vooral dank zij de Internet Monitor, een barometer van het internetgebruik. De gegevens werden vergaard via internetsites van partners: van Ilse tot Yahoo. Al gauw vielen de grote marktonderzoeksbureaus over haar heen. “Komt er zo’n flutbedrijfje dat even hun markt afpakt. Er deugde zogenaamd niks van ons onderzoek, maar wij hadden inmiddels Maurice (de Hond, haar latere levenspartner, red.) ingehuurd en die had ervoor gezorgd dat het representatief was. Er was geen deuk in te slaan.” Al gauw werd het concept internationaal uitgerold. Eens per maand zat Hop in New York en eens per week in Londen. “Ik ben zelfs nog naar China gegaan om daar een vestiging op te zetten.” Pro Active telde inmiddels 85 personeelsleden. Tussendoor richtte zij ook nog eens de Europese en Nederlandse vestiging op van het Internet Advertising Bureau, nog altijd de belangrijkste belangenorganisatie voor internetmarketing.

Na de roes kwam al snel de kater.

In juli 2000 heeft ze een week wakker gelegen. “Ik voelde dat het niet goed zou gaan. Het sentiment rond internet begon te veranderen en wij gaven bij Pro­ Active erg veel geld uit om te kunnen groeien. Ik heb een interim-manager ingehuurd om het bedrijf af te slanken. Dat vond ik heel erg omdat ik die mensen persoonlijk had uitgezocht, maar het was noodzakelijk.” In afgeslankte vorm werd weer winst gemaakt, totdat in september 2001 met de terroristische aanslagen de genadeslag werd uitgedeeld. “Onze grootste klanten zaten in Engeland en de VS en daar werd de kraan dichtgedraaid.” Ze wilde niet terug naar de kleinschalige Nederlandse markt en dus werd Pro Active verkocht aan Blauw ­Research.

En toen: een groot zwart gat?

Ze had zich drie jaar een slag in de rondte gewerkt en was volledig uitgeput. Een jaar heeft ze thuisgezeten. Daarna pakte ze de draad weer op. Eerst gewoon weer met een baan bij een reclamebureau, vervolgens onder meer met de Stichting Reklame Rakkers, dat commercieel bewustzijn bij kinderen wil creëren. Internet is daar een van de aandachtsgebieden. “We willen niets verbieden, maar inzicht verschaffen, ook bij de ouders.” Maar internet, dat laat haar niet los. “Mobiel internet wordt mijn ding. Ik heb zo’n Nokia gekocht waar je alles mee kunt doen. Ik zie veel onbenutte kansen die ik als idee of als onderneming wil gaan uitwerken.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond