Deel dit artikel
-

FNV gaat ook Uber Eats en Helpling aanpakken

FNV gaat, na de overwinning gisteren op Deliveroo, ook maaltijdbezorger Uber Eats voor de rechter slepen. Ook deze dienst, die onder meer voor McDonalds bezorgt, maakt gebruik van zzp-bezorgers die niet onder een cao vallen.

Deliveroo moet zich van de rechter aan de cao voor het beroepsgoederenvervoer houden, zo heeft een rechter in twee zaken geoordeeld. Het bezorgbedrijf heeft hoger beroep aangekondigd.

FNV had al stappen aangekondigd tegen het van oorsprong Duitse bedrijf Helpling. Die zegt een prikbord te zijn voor zelfstandige schoonmakers, maar haar werkwijze verschilt niet van andere bedrijven die schoonmaakdiensten aanbieden. Volgens FNV is er sprake van een gezagsverhouding tussen Helpling en de schoonmakers, waardoor dit bedrijf zich aan het arbeidsrecht moet houden en aan de schoonmaakcao.

Een platform als Helpling maakt het volgens FNV mogelijk dat werkgevers een drijfveer hebben om goedkoper te werken met zzp’ers en dat is oneerlijke concurrentie naar andere schoonmaakbedrijven

De FNV laat Thuisbezorgd overigens ongemoeid. De marktleider betrekt zijn koeriers, die allemaal over een contract beschikken, via uitzendbureaus.

Foto: dronepickr (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond