Deel dit artikel
-

Forrester: Amazon serieuze concurrent Apple op tabletmarkt

Apple, dat tot nog toe bijna 30 miljoen iPads wist te verkopen, krijgt geduchte concurrentie van Amazon. Volgens Forrester Research kan Amazon met zijn tablet concurreren op prijs, content en meer.

Volgens een nieuw rapport van de onderzoeker zou Amazon makkelijk 3 tot 5 miljoen tablets kunnen verkopen in het vierder kwartaal van dit jaar. Mits de tablet de juiste prijs heeft en er genoeg van deze apparaten op voorraad zijn. Volgens het onderzoeksbureau zou dat niet alleen de productstrategie van Apple een knauw geven, maar ook die van tabletfabrikanten.

Apple zal desondanks voorop blijven lopen als het gaat om het grootste marktaandeel. Amazon daarentegen zal snel terrein winnen en productstrategen uit de mediahoek, de softwarehoek, de retail- en banksector een goede reden geven om de applicatieontwikkeling voor Android-tablets te verhogen.

Sarah Rotman Epps, analist bij Forrester, vergelijkt Amazon met David die het tegen Goliath opneemt, in dit geval Apple, als het aankomt op tablets. Webwinkel Amazon brengt binnenkort een eigen tabletcomputer op de markt om te concurreren met Apples iPad en waarschijnlijk ook de ingebouwde iTunes Store.

De bereidheid van Amazon om hardware te verkopen en hierbij een verlies op de koop toe te nemen, in combinatie met het merk, de content die het bedrijf levert en de eigen cloud infrastructuur, zal het een sterke speler maken om te concurreren met Apple.

Apple verkoopt software en diensten, maar het grote deel van de omzet komt nog steeds uit hardware. Volgens Rotman Epps kan dit een mogelijke zwakte zijn wanneer Amazon zich in de strijd mengt, dat niet direct winst zoekt in de hardwarehoek. De relatie van Amazon met Apple staat bij tijd en wijle al onder druk, dit zal dat alleen maar versterken.

Een volgende voorspelling is dat fabrikanten van Android-producten, Amazon zullen benaderen als een platform-partner. Amazon zou niet alleen potentie hebben als het gaat om het verkopen van hun eigen tablet, het zou ook een platform kunnen zijn voor andere fabrikanten, die de software en diensten van Amazon gebruiken om hun eigen producten daarmee weg te zetten. Over een jaar zou het goed mogelijk zijn dat er verschillende ‘Amazon-tablets’ in de omloop zijn, van verschillende hardware-fabrikanten, zo denkt Forrester.

Makers van Android-apps voor tablets zijn tot nog toe in de minderheid, in vergelijking met die van Apple. Als er miljoenen Amazone tablets verkocht gaan worden, dan wordt het Android-platform als vanzelf aantrekkelijker voor ontwikkelaars.

Het komt er op neer, volgens Forrester Research, dat over een jaar Amazon een synoniem zal zijn voor Android, als het aankomt op tablets. Het zal een goede tweede speler zijn naast de iPad van Apple.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond