Deel dit artikel
-

Fusie PostNL en Sandd gaat toch door

Ondanks bezwaren van concurrerenten mogen PostNL en Sandd toch fuseren. Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken maakt gebruik van haar bevoegdheid de fusie goed te keuren ondanks het negatieve advies van mededingingsautoriteit ACM. Beide bedrijven hadden een beroep gedaan op de minister.

De staatssecretarisis naar eigen zeggen onder strenge voorwaarden akkoord gegaan met de fusieplannen. De toestemming is verleend om te zorgen dat postbezorging betaalbaar, beschikbaar en betrouwbaar blijft in een sterk krimpende markt. In dit besluit beperkt de staatssecretaris de prijs die PostNL mag rekenen aan klanten en consumenten, en legt aan het bedrijf gegarandeerde netwerktoegang voor andere postbedrijven op.

Het vandaag genomen besluit volgt op een aanvraag van PostNL inzake artikel 47 van de Mededingingswet. Dit artikel geeft de staatssecretaris de mogelijkheid, als toezichthouder ACM een vergunning heeft geweigerd, om wel toestemming te verlenen als er redenen van algemeen belang zijn die zwaarder wegen dan de te verwachten belemmering van de mededinging.

Voorwaarden voor de overname zijn onder meer een rendementsplafond van 9 procent op de Nederlandse postdienstverlening, inclusief de zakelijke activiteiten. Zo worden overwinsten voorkomen en blijven de tarieven – waaronder de postzegelprijs – de daadwerkelijke kosten volgen.

Ook gaat de staatssecretaris de regelgeving wijzigen, zodat PostNL de kosten van de integratie van Sandd niet kan toerekenen aan de basispostvoorziening (UPD). Daarmee wordt voorkomen dat consumenten om die reden meer moeten gaan betalen voor het sturen van een brief.

Pakketbezorgers DHL, DPD, GLS en Packs riepen de politiek een dezer dag op goed te kijken naar de fusie tussen PostNL en Sandd. Het postnetwerk van PostNL wordt ook gebruikt voor de distributie van (bus)pakjes. Dus omzet van pakketjes komt bij post terecht en andersom. Dit is ook het geval met volumes en prijs. Het bevoordelen van het postale netwerk van PostNL kan volgens de bezorgers ertoe leiden dat er overdracht plaatsvindt van aanmerkelijke marktmacht naar de pakketmarkt, aldus de pakketbezorgers.

PostNL laat vanavond weten dat het alle postbezorgers van Sandd een baan zal aanbieden. Voor de overige medewerkers van Sandd zal worden gekeken naar mogelijkheden binnen PostNL of naar andere oplossingen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond