Deel dit artikel
-

PostNL mag Sandd niet overnemen van toezichthouder (update)

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft geen toestemming voor de overname van postbedrijf Sandd. De toezichthouder vreest dat de consument anders meer moet gaan betalen voor postbezorging.

De voorzitter van de ACM, Martijn Snoep, zegt: “‘Met de voorgenomen overname van Sandd door PostNL ontstaat een monopolist op het gebied van postbezorging.”

De voordelen van de overname zijn dat PostNL zijn kostenpeil kan verlagen door efficiënter te werken. Dat weegt echter niet tegen de nadelen op. “Zonder de concurrentiedruk van Sandd zullen de prijzen van PostNL voor zakelijke post naar de verwachting met dertig tot veertig procent stijgen. Ook de prijzen voor consumentenpost zullen na de overname meer stijgen dan zonder de overname.”

Het overgrote deel van de zakelijke postmarkt is al in handen van PostNL, tussen de zeventig en tachtig procent. Sandd heeft een aandeel van twintig à dertig procent. Een overname leidt tot een de facto monopolie.

De Tweede Kamer kan de fusie alsnog via de wet regelen. Artikel 47 uit de Mededingingswet geeft het kabinet de mogelijkheid het oordeel van de waakhond te negeren. PostNL maakt gebruik van die optie en vraagt het Ministerie van Economische Zaken om toestemming om de bedrijven toch te mogen samenvoegen.

Eind 2016 onderzocht het Belgische Bpost de overname van het postbedrijf van PostNL voor 2,5 miljard euro. Dat ging ook niet door.

Update 05-09-2019 12:09:
Vakbonden FNV, CNV en BVPP vragen Staatssecretaris Mona Keijzer gezamenlijk om de overname toch goed te keuren omwille van de werkgelegenheid van het postpersoneel in Nederland: “Stop het huidige afbraakbeleid met onhoudbare concurrentie”.

Deel dit bericht

2 Reacties

Martin van Impelen

Beste,
Mijn vrouw werk ca. 10 bij van Straatenpost welke is overgenomen door Ssand.
Wordt Ssand overgenomen door PostNL wordt haar contract niet verlengd.
Op haar afdeling (particuliere sector) werken ca. 75 personen en zullen dus ook geen arbeidsplek meer hebben, omdat deze afdeling opgeheven zal gaan worden om ruimte te maken voor de voor de zakelijke sector.
Dus zullen weer ca. 75 mensen op deze afdeling werkloos worden.
Ssand (van Straatenpost) heeft meerdere vestigingen in het land daar zullen dus ook de nodige ontslagen vallen.
Dit alleen maar omdat er een partij is die het alleenrecht wil hebben.
Indien de Ministerie van Economische Zaken toestemming geeft voor de overname zullen er veel ontslagen vallen en de post handelingen stukken duurder worden.
Volgens berekening zal dit 30% tot 40% zijn.
Maar ga er maar vanuit deze percentages hoger uit gaan vallen door de monopolie die PostNL zal krijgen … als het Ministerie van Economische Zaken toestemming geeft voor de overname.
Ik hoop dat dit niet gaat gebeuren, zowel voor mijn vrouw en de andere medewerkers van Ssand.

Met vriendelijke groet,

M. van Impelen

Z.Eur

Het afbraakbeleid is door PostNL zelf ingezet.
Daar waar de omhooggevallen managers zich hadden moeten richten op hun klanten, kozen ze voor de makkelijke weg van het schrappen van vrijwel alle diensten. Dat was lekker makkelijk een prestatiebonus incasseren tijdens die jaren waar we nog iets hadden dat ‘postkantoor’ heette.
En waar waren al die vakbonden toen alle vaste werkkrachten op straat gegooid werden om een legertje parttimers in dienst te nemen?
De vakbonden hebben de werknemers al lang en breed verraden.
Er is helemaal geen serieuze concurrentie op de Nederlandse postmarkt die PostNL vakkundig zelf om zeep heeft geholpen.
Maar de Wim-Koks types in de politiek kunnen natuurlijk wel weer een leuke commissariszetel in de toekomst tegemoet zien als ze PostNL hun zin geven.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond