Deel dit artikel
-

Gebruik overheidssites verder toegenomen

In 2020 maakte 86 procent van de Nederlandse bevolking van 16 tot 75 jaar minstens één keer per  jaar gebruik van overheidswebsites. Een jaar eerder was dat nog 81 procent. De sites werden vooral  gebruikt om informatie te zoeken en om officiële documenten te versturen, zo blijkt uit de enquête  ICT-gebruik van huishoudens en personen die jaarlijks door het CBS en de andere EU-lidstaten wordt  gehouden.

Onder overheidswebsites vallen websites van overheidsinstanties, zoals websites voor het doen van  belastingaangifte, aanvragen van uitkeringen en subsidies, doorgeven van adreswijzigingen of maken
van een afspraak voor bijvoorbeeld een paspoort of rijbewijs. Websites van publieke instanties  worden ook tot overheidssites gerekend. Daarbij moet men denken aan websites van  waterleveranciers, gezondheids- of onderwijsinstellingen of van bibliotheken.

De meeste Nederlanders maken gebruik van de overheidssites om informatie op te zoeken. In 2020 zei 81 procent de digitale overheid hiervoor te gebruiken. Iets minder, 73 procent, bezocht de overheidssites om documenten in te vullen en te versturen, en 59 procent deed dat om die te printen of te downloaden. Het sterkst toegenomen is het versturen van documenten. Dit nam toe
van 58 procent in 2019 naar 73 procent een jaar later.

Bijna 90 procent van de 25- tot 55-jarigen maakte in 2020 gebruik van een overheidswebsite. Jongeren (16- tot 25-jarigen) en 55- tot 65-jarigen deden dat iets minder (85 procent). Het gebruik van de digitale overheid is met 77 procent het laagst onder de 65- tot 75-jarigen. Bijna alle hoogopgeleiden (96 procent) gaven aan gebruik te maken van overheidswebsites. Bij middelbaar opgeleiden was dit 89 procent en bij laagopgeleiden 73 procent. Mannen gebruiken de digitale overheid iets vaker dan vrouwen (88 tegen 84 procent).

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond