-

Hoe duurzaamheid je organisatie laat groeien én besparen

Organisaties zetten jaarlijks waardevol bedrijfskapitaal onnodig bij het grofvuil. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook een gemiste kans voor organisaties die willen groeien, kosten willen besparen en aantrekkelijk willen zijn voor talent.

Veel organisaties vernieuwen hun kantoorinrichting om de zoveel jaar, vaak zonder stil te staan bij de mogelijkheden voor hergebruik, refurbishment of circulaire inkoop. Dit leidt tot enorme afvalstromen en verspilling van grondstoffen: alleen al in Nederland wordt jaarlijks zo’n 250 miljoen kilo meubilair afgedankt.

Hoewel circulair denken nog in de kinderschoenen staat, is de beweging richting hergebruik en duurzaamheid duidelijk ingezet. Uit onderzoek van Pleo blijkt dat bij één op de drie Nederlandse bedrijven duurzaamheid inmiddels prioriteit is.

Toch worstelen veel organisaties met de vraag: waar begin je, wie is verantwoordelijk en hoe maak je de impact zichtbaar? De transitie vraagt om visie, samenwerking en een gestructureerde aanpak, maar levert ook direct meetbare voordelen op.

Meten is weten

De eerste stap naar verduurzaming begint met inzicht. Breng in kaart welke gegevens er binnen je organisatie beschikbaar zijn over je huidige leveranciers, het verbruik en de vervangingscyclus. Kijk daarbij niet alleen intern, maar betrek ook partners en leveranciers: welke data kunnen zij delen over de milieubelasting van hun producten? Door samen te werken en kennis te delen, kunnen processen sneller en slimmer worden ingericht.

Analyseer bijvoorbeeld je inkoopprocessen: welke producten vervang je vaak, hoe duurzaam zijn deze of zijn er alternatieven, en kun je inkoop bundelen of overstappen op refurbished producten? Door te kiezen voor leveranciers die transparant zijn over de milieuscore van hun producten – bijvoorbeeld via een milieuscore als PEIS, die de impact over de hele levenscyclus inzichtelijk maakt – maak je onderbouwde keuzes.
Momenteel hebben meer dan 30.000 producten een PEIS-score, het doel is om einde van het jaar op 70.000 producten te zitten.

Daarnaast biedt Manutan bijna 32.000 duurzame en verantwoorde producten aan. Dit zijn producten die voor minimaal 25% uit gerecyclede materialen bestaan en of zijn gemaakt van tweedehands materialen. Meestal zijn deze producten ook voorzien van een duurzaamheidslabel.

Tweedehands tegen lagere kosten

Een van de meest effectieve manieren om te verduurzamen is het inzetten op tweedehands of refurbished kantoormeubilair. Producten die zijn gemaakt van gerecycled materiaal of een tweede leven krijgen, hebben een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot.

Daarnaast is er een groeiend aanbod van kwalitatief hoogwaardige, gereviseerde producten – van bureaustoelen tot werkplaatsmeubilair. Elk product ondergaat een grondige revisie, zodat het weer jaren mee kan.

De voordelen zijn direct zichtbaar: refurbished producten zijn gemiddeld 30% goedkoper dan nieuw, waardoor organisaties flink kunnen besparen op hun inrichtingskosten. Bovendien draagt iedere hergebruikte stoel of tafel bij aan een lagere afvalberg en minder grondstoffengebruik.

Duurzame klantenbinding

Duurzaam ondernemen heeft niet alleen effect op de interne organisatie, maar ook op de relatie met klanten, leveranciers en medewerkers.

Steeds meer consumenten en zakelijke partners kiezen bewust voor organisaties die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Uit Onderzoek van KPMG blijkt dat zes op de tien Nederlanders geloven dat hun gedrag invloed heeft op het klimaat en actief stappen zetten om zelf te verduurzamen.

Door als organisatie zichtbaar in te zetten op duurzame processen en producten, trek je klanten en partners aan die deze waarden delen.

Aantrekkelijk werkgeverschap

Ook voor werkenden en dan met name jong talent is duurzaamheid een doorslaggevende factor geworden bij de keuze voor een werkgever. Uit onderzoek van Arcerta blijkt dat 70% van de jongeren liever werkt voor een duurzame werkgever en zelfs 43% bereid is te vertrekken als hun werkgever niet duurzaam genoeg is. Door duurzaamheid te integreren in je bedrijfsvoering, vergroot je je aantrekkingskracht op talent en verhoog je de betrokkenheid van je huidige medewerkers.

Duurzaam werkgeverschap gaat verder dan alleen het aanschaffen van circulair meubilair. Het draait ook om het creëren van een gezonde, inspirerende en toekomstbestendige werkomgeving. Denk aan energiezuinige verlichting die wordt gevoed door eigen zonnepanelen, het gebruik van milieuvriendelijke materialen en het toevoegen van veel groen op de werkvloer. Planten verbeteren niet alleen de luchtkwaliteit, maar verhogen ook het welzijn en de productiviteit van medewerkers.

Vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling zijn minstens zo belangrijk. Bied medewerkers ruimte om fysiek en mentaal gezond te blijven, bijvoorbeeld door sportfaciliteiten, flexibele werktijden of workshops over gezondheid en duurzaamheid aan te bieden. Om dit te stimuleren heeft Manutan onlangs de productgroep sport- en vrijetijdsproducten aan het assortiment toegevoegd.

Ga ook in gesprek met je medewerkers en vraag naar hun ideeën over hoe je als organisatie actief kunt bijdragen aan de gemeenschap. Mensen komen vaak zelf met ideeën voor stichtingen of sponsoring. Dit versterkt niet alleen de band met de organisatie, maar geeft medewerkers ook de kans om maatschappelijk betrokken te zijn.

Manutan kiest er bijvoorbeeld bewust voor om geen geld te doneren, maar juist producten – zoals EHBO-koffer en buitenbankjes – te schenken aan organisaties die deze goed kunnen gebruiken. Zo maak je als bedrijf direct het verschil op lokaal niveau en versterk je de band met de omgeving.

Al deze zaken leiden uiteindelijk tot minder ziekteverzuim, een hogere productiviteit en meer werkgeluk.

Duurzaam richting de toekomst

Duurzaam ondernemen is geen verre toekomstvisie, maar een kans die vandaag al benut kan worden.

Zet de eerste stap door inzicht te krijgen in je huidige situatie, betrek je medewerkers, werk samen met lokale partners en kies bewust voor circulaire oplossingen. Door transparant te zijn over je duurzaamheidsinspanningen en deze te onderbouwen met data – bijvoorbeeld via CO2-impactrapportages of erkende certificeringen – bouw je vertrouwen op bij klanten, leveranciers en medewerkers.

Zo wordt duurzaamheid een integraal onderdeel van het succes van jouw organisatie – nu én in de toekomst.

Over de auteur: Boris Vildosola Bustos is Managing Director bij Manutan 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond