Deel dit artikel
-

Geen concrete plannen voor verplichte betaalkastjes

Berichten over plannen van de in Londen gevestigde Europese Bank Autoriteit (EBA) om consumenten te verplichten ‘betaalkastjes’ te gebruiken bij online betalen lijken uit de lucht gegrepen. De EBA, belast met het toezicht op de banken in de Europese Unie, wil alleen grotere betaalveiligheid in landen waar dat nog niet goed geregeld is.

In De Telegraaf werd zaterdag de indruk gewekt dat het gebruik van een ‘betaalkastje’ verplicht gaat worden bij online betalingen van 10 euro en hoger en er zo een muur om webshops wordt opgetrokken. ‘Hiermee gaan we terug naar de vorige eeuw. Banken bouwen een extra drempel in en duwen tegelijk hun voet tussen de deur. Klanten zullen afhaken’, voorspelde advocaat Mark Teurlings, tevens voorzitter van het Webshop Keurmerk, in De Telegraaf.

Het ligt, gelukkig, wat genuanceerder, zegt Gijs Boudewijn, adjunct-directeur van de Betaalvereniging Nederland tegen Emerce. “Voor de Nederlandse consument heeft dit geen gevolgen, als het al zover komt. Wij betalen al veilig met iDEAL. Het is ook geen plan van de Europese banken. De EBA brengt een advies uit aan de Europese Commissie. En ook het Europees Parlement moet nog beslissen.”

Formeel gaat het om het Payment Services Directive (PSD2), technische standaarden die een bepaalde mate van veiligheid moeten garanderen bij online betalingen. Deze bepalingen die stammen uit 2007 moeten worden geactualiseerd.

Kern van de veranderingen is dat zogenoemde Third Party Payment Service Providers toegang krijgen tot een betaalrekening na toestemming van consumenten. Dit moet leiden tot bijvoorbeeld One-click buy oplossingen waarbij de betaalvoorkeur, het gewenste afleveradres en, indien nodig, leeftijd bij de (web)winkel bekend is wanneer een consument eenmalig inlogt. De EBA pleit in dit verband voor een strengere authenticatie door klanten, maar dat kan op allerlei manieren, ook met apps. Boudewijn: “Bij iDEAL is je identiteit al gekoppeld aan je banknummer. Bij credit cards ligt dat wat ingewikkelder. Wij lopen met dit soort toepassingen voorop, maar er zijn landen in Europa waar dit allemaal minder goed is geregeld. Daarom wil de EBA de regelgeving juist in die landen aanscherpen.”

In een in augustus vrijgegeven persbericht stelt de EBA juist ‘gebruikersvriendelijke en toegankelijk online betaalmethoden’ voor. Tweefactorauthenticatie is daarbij een van de mogelijkheden, maar die hoeft niet per definitie omslachtig te zijn.

De EBA heeft aan diverse marktpartijen advies gevraagd en zal begin volgend jaar met een concreet voorstel komen aan de Europese Commissie.

Deel dit bericht

4 Reacties

Mark Teurlings

De heer Boudewijn probeert iedereen gerust te stellen. Kijk eens wie zijn leden zijn…de banken

https://www.betaalvereniging.nl/leden/

Rolf

Emerce, check your sourses! Boudewijn is stroman van de banken, absoluut niet bronwaardig dus…

Jan Libbenga (Emerce)

Inderdaad, check your sources. De EBA is een toezichthouder en dus geen belangenclub van de banken. Het plan komt ook niet van de Betaalvereniging Nederland of een Europese variant.

Belangrijker, er staat niets concreets over het gebruik van betaalkastjes in het Consultation Paper van de EBA, behalve dit:

‘Furthermore, the authentication procedure should ensure the confidentiality, authenticity and integrity of the information displayed to the payer through all phases of the authentication procedure including generation, transmission and use of the authentication code. To that end, the channel, device or mobile application where the information about the amount and the payee of the transaction is displayed should be independent or segregated from the channel, device or mobile application used for initiating the payment. This can be done, for example, via an independent channel to prevent any manipulation of the transaction details through the initiation process of the payment transaction.’

Daar kun je mooie interpretaties op loslaten, maar betekent niet dat we een apparaatje nodig hebben voor betalingen.

Ralph

Het lijkt meer op bangmakerij vanuit bepaalde partijen. Ze kunnen dan later tegen hun leden zeggen, het kastje is er niet gekomen, dan hebben wij voor jullie geregeld.

Ook onafhankelijk jurist Arnoud Engelfriet komt tot de conclusie dat het kastje er niet snel zal komen: http://blog.iusmentis.com/2016/10/31/hoezo-mag-internetshoppen-vanaf-2018-alleen-nog-apart-betaalkastje/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond